Een actieve mountainbikevakantie met je kinderen: 4 tips

by Danny

Een vakantie hoeft niet altijd synoniem te staan met luilekkeren aan het strand of kuieren door dichtbevolkte steden. Lekker actief zijn, dat vinden kinderen doorgaans veel leuker. Bikepacking wint al langer aan populariteit, maar is natuurlijk minder geschikt voor een kindervakantie. Gewoon kamperen en leuke mountainbikeroutes ontdekken zorgt echter ook voor het nodige vertier. Lees dan wel vooraf even onderstaande vier tips.

Probeer eens een kinderzitje op de mountainbike

Voor een actieve mountainbikevakantie hoef je heus niet te wachten tot je kinderen ook zelf met de mountainbike aan de slag kunnen. Er bestaan verschillende systemen om een kinderzitje op mountainbike frames te monteren. Naast de montage op de framebuis kan dit ook op de zadelpen. Vooral uniek is het Mac-Ride-kinderzitje dat echt gewoon op de framebuis, tussen het zadel en het stuur, wordt geplaatst. Je kindje moet dan ook zelf meebewegen en leert ook veel natuurlijke bewegingen bij. Natuurlijk mag je dan nog steeds niet als een wildebras tekeergaan.

Zoek geschikte parkoersen uit

Volleerde mountainbikers zoeken natuurlijk graag al eens het uiterste op, maar met kinderen zal dat uiteraard niet lukken. Kies altijd voor een toegankelijke en veilige mountainbikeroute. Overdrijf ook niet, zeker als kinderen nog niet over de nodige krachten of vaardigheden beschikken. Op internet vind je diverse websites waar allerlei routes op terug te vinden zijn. Ook apps als Komoot helpen je bij het vinden van leuke parkoersen. het parkoers mag hierbij niet te lang zijn en het moet natuurlijk ook vrij zijn van gevaarlijke afgronden. Wat ons betreft, is het parkoers in het Nederlandse Ede, nabij Arnhem, een aanrader. Dit was het eerste officiële Nederlandse mountainbikepad voor kinderen.

Huur eens een elektrische mountainbike

Soms kan het ook andersom en zijn het net de kinderen die kiezen voor een actieve mountainbikevakantie, terwijl mams en paps net wat minder kracht en sportiviteit in hun lichaam hebben zitten. Een elektrische mountainbike is dan een goed idee. In de Ardennen zijn er verschillende verhuurders van elektrische mountainbikes en zijn er ook heel leuke routes te vinden. Ook in het buitenland vind je vaak een aantal opties. Dat is onder andere het geval in Malta, waar elektrische ondersteuning sowieso welkom is. Kinderstoeltjes voor op de elektrische mountainbike moet je vaak wel zelf voorzien, maar die vind je eenvoudig via gespecialiseerde websites als Kinderzitjes.be.

Waak over de veiligheid

Zelfs wanneer je kiest voor kindvriendelijke parkoersen blijft mountainbiken natuurlijk nooit zonder gevaar. Zorg daarom voor de nodige veiligheidsuitrusting. Fietshandschoenen, een kinderhelm, gepast schoeisel en kniebeschermers mogen sowieso nooit ontbreken. Toon hierbij ook zelf altijd het goede voorbeeld.

0 comment

You may also like