De beste tenten voor kampeerders op een rijtje

by Geoffrey

Ben jij iemand die er van houdt om te gaan kamperen? Dan zal je ongetwijfeld al hebben vastgesteld dat de beschikking hebben over een goede tent echt uitermate belangrijk is. Veel mensen kopen zomaar blind een tent om er al snel achter te komen dat deze eigenlijk helemaal niet geschikt is. Dat is zonde van het geld en bovendien maakt het er een kampeervakantie niet bepaald leuker op. Gelukkig kan je zo’n vervelende situatie ook eenvoudig voorkomen. Het enige wat je daarvoor moet doen is een goede vergelijking uitvoeren tussen de verschillende soorten kampeertenten die er allemaal bestaan. Wil jij hier ook graag meer over te weten komen? Dan kan de onderstaande informatie je daarbij zeker helpen!

Waar rekening mee houden bij de beste tent kopen?

Wil je graag de beste tent kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat er best een aantal zaken zijn waar je aandacht aan zal moeten besteden. Een bijzonder belangrijke eigenschap waarvan je wellicht zal willen dat je tent er over beschikt is terug te vinden in de waterbestendigheid. Bij het fabriceren van zowel nylon als polyester tenten is het zo dat er verschillende coatings voor worden toegepast. Het kan hierbij gaan om:

 • Acryl;
 • Aluminium;
 • PU;

Van zodra er een waarde kan worden behaald van 1500 mm is er sprake van een echt waterdicht materiaal. Er moet hierbij echter ook rekening worden gehouden met de slijtage van het materiaal. Omdat de coatinglaag na verloop van tijd slijt is het namelijk zo dat het wellicht interessanter is om te kiezen voor een (nog) hogere waarde. De topkwaliteit is op moment van schrijven gelegen tussen 2500 en 5000 mm voor wat de tentdoek betreft en tussen 5000 en 10.000 mm voor het grondzeil. Het sterkste en tevens ook meest slijtvaste materiaal is PU.

Uit welke materialen moet het tentdoek zijn gemaakt?

De beste kampeertent vinden is in de praktijk enkel en alleen maar mogelijk wanneer je ook rekening houdt met het materiaal waaruit ze bestaat. Wat dit betreft kunnen we vaststellen dat er in de praktijk een onderscheid wordt gemaakt tussen:

 • Katoen;
 • Polyester;
 • Nylon;

Voor elk materiaal geldt dat ze uiteraard over hun eigen, specifieke voordelen beschikken. De belangrijkste reden voor de meeste mensen om te kiezen voor een exemplaar van polyester heeft te maken met het prijskaartje dat er aan deze tenten is verbonden. Polyester wordt namelijk zeer vaak gebruikt als materiaal bij de voordeligere tenten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er op de markt ook verschillende expeditietenten evenals trekkerstenten bestaan die zijn gemaakt van een topkwaliteit polyester. Het is de kwaliteit van het polyester die best een niet onaanzienlijk verschil met zich mee kan brengen. In principe kan je dan ook rekening houden met het volgende:

 • Een lichtgewicht polyesterdoek gaat zo’n 30 tot 50 kampeerweken mee;
 • Een zwaargewicht polyesterdoek gaat zo’n 60 à 110 kampeerweken mee;

Wanneer kies je voor een kampeertent met een nylon tentdoek?

Door de jaren heen zijn in het bijzonder de kampeertenten met een nylon tentdoek erg populair geworden. Dat is het gevolg van het feit dat ze ongelofelijk geschikt zijn voor mensen die kamperen met de rugzak. Voor deze tenten geldt namelijk dat ze over de volgende eigenschappen beschikken:

 • Licht;
 • Waterafstotend;
 • Gering van afmetingen;

Je moet er wel rekening mee houden dat een kampeertent gemaakt van nylon niet altijd de beste keuze is. Ben jij namelijk van plan om een vakantie te ondernemen naar een warm land? Dan is het wellicht een betere keuze om te kiezen voor een ander type materiaal. Van nylon is namelijk bekend dat ze slecht tot niet ademt. De verwachte levensduur van een tent die beschikt over een tentdoek van nylon is gelegen tussen de 12 en 30 kampeerweken.

Welke verschillende soorten tenten bestaan er allemaal?

Er zijn door de jaren heen een behoorlijk aantal verschillende soorten tenten op de markt gelanceerd. Elke tent komt daarbij tegemoet aan bepaalde specifieke eisen en verwachtingen. Wanneer je op zoek gaat naar de beste tent zal je daarbij kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen de volgende exemplaren:

 1. Pop-up tenten;
 2. Koepeltenten;
 3. Tunneltenten;
 4. Bungalowtenten;
 5. Pyramidetenten;
 6. Opblaasbare tenten;
 7. Vis-a-Vis tenten;

Vooraleer de keuze te maken voor een bepaalde tent dien je dus altijd even goed het aanbod op de markt te bekijken. Daarbij is het ook altijd een goed idee om even een vergelijking uit te voeren. Bij het uitvoeren van deze vergelijking moet er rekening worden gehouden met zowel de kostprijs als de eigenschappen waarover de tenten beschikken. Enkel en alleen door zo’n vergelijking uit te voeren zal je in een mum van tijd de weg kunnen vinden naar de voor jou beste kampeertent die er bestaat.

Wat zijn nu precies de beste tenten voor kampeerders?

Ondertussen heb je ongelofelijk veel interessante informatie gekregen over de verschillende soorten tenten die er allemaal bestaan. Dat brengt ons bij de uiteindelijke hamvraag van deze pagina. Wat is nu namelijk de beste tent voor kampeerders? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk afhankelijk van het soort tent waar je voorkeur naar uitgaat. Neem nu bijvoorbeeld een lichtgewicht tent. De beste lichtgewicht tenten die je kan overwegen om aan te kopen zijn de volgende:

 1. Nordisk Lofoten 1 ULW;
 2. Highlander Blackthorn 1;
 3. Forclaz Trek 900;
 4. vidaXL 4;

Het spreekt voor zich dat niet iedereen een lichtgewicht tent zal prefereren. Voor heel wat kampeerders geldt dan ook dat zij voornamelijk kijken in de richting van pop-up tenten. Geldt dat ook voor jou? Dan kunnen dit zomaar de voor jou beste pop-up tenten zijn die er op dit ogenblik bestaan:

 1. Lumaland Comfort;
 2. Quechua pop-up;
 3. High Peak Vision 3;

Tot slot is het zo dat heel wat mensen er voor kiezen om met het hele gezin te gaan kamperen. Ook kampeerreizen met een grote(re) groep vrienden zijn tegenwoordig razend populair. Voor dergelijke reizen zijn het vooral de familietenten die ongelofelijk populair zijn. De beste familietenten die op de markt zijn terug te vinden zijn op dit ogenblik de volgende:

 1. De High Peak Monodome XL;
 2. AIR-Seconds-Family-4.1-XL-Quechua;
 3. Vaude Campo Grande XT;

Ben jij dus nog op zoek naar de beste kampeertent? Dan zijn de bovenstaande exemplaren zeker het overwegen waard!

0 comment

You may also like