Dit zijn de beste wandelschoenen volgens onze experts

by Geoffrey

Ben jij iemand die er van houdt om een leuke wandeling te maken? Dan is één van de eerste zaken die je zal moeten doen goede wandelschoenen kopen. Iedereen die het fijn vindt om regelmatig een wandeling te maken weet hoe belangrijk goede schoenen wel niet zijn. Met de verkeerde schoenen is het namelijk zomaar mogelijk dat je wandeling een stuk minder aangenaam zal verlopen. De vraag die veel mensen zich echter stellen heeft betrekking tot hoe je nu precies de beste wandelschoenen kan vinden. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren. Om welke factoren het daarbij precies gaat vertellen we je graag hieronder. Op deze pagina stellen we bovendien ook graag de volgens experts beste wandelschoenen aan je voor.

Waar rekening mee houden bij wandelschoenen kopen?

Wandelschoenen kopen is natuurlijk iets wat je niet elke dag doet of zal wil doen. Dat hoeft ook niet. Wanneer je goed rekening houdt met de verschillende aandachtspunten zal je namelijk kunnen vaststellen dat je slechts één keer in lange tijd wandelschoenen zal moeten kopen. De kans bestaat wel dat je niet één paar, maar wel meerdere paren wandelschoenen zal willen kopen. Dat heeft te maken met het feit dat de wandelschoenen waarmee je aan de kust gaat wandelen niet over dezelfde eigenschappen moeten beschikken in vergelijking met wandelschoenen waarmee je in de bergen gaat wandelen.

Ga je wandelen aan het strand of in het bos? Dan zal je merken dat je daarvoor goede stapschoenen nodig hebt. Deze moeten niet alleen goed dempen, maar bovendien ook niet te zwaar en flexibel zijn. Afhankelijk van het klimaat dat geldt voor het land waarin je woont of op vakantie bent zal je ook willen kiezen voor waterdichte of net ademende schoenen.

Is er sprake van een meer heuvelachtig terrein? Of ben je van plan om een lange wandeling met een rugzak te gaan maken? In dat geval is het een vereiste om goede wandelschoenen te kopen die vooral over voldoende grip beschikken. Ook extra steun aan de voeten evenals aan de enkels is geen overbodige luxe. Voor dergelijke wandeltochten wordt het dan ook aangeraden om te kijken in de richting van schoenen van categorie A-mid. Bij dergelijke schoenen is er sprake van een halfhoge schacht die ook een betere ondersteuning aan de enkels weet te realiseren. Voor de zool geldt dat ze stevig en soepel is.

Ben je van plan om wandelingen in de bergen te gaan maken? Dan zal je daarvoor willen kijken in de richting van echte bergschoenen. Deze hebben kenmerken zich door de volgende eigenschappen:

  • Uitgerust met een stuggere zool;
  • Er wordt meer ondersteuning gerealiseerd;
  • Er is sprake van extra grip en stabiliteit;

Let wel, bij het aankopen van de beste bergschoenen zal je kunnen vaststellen dat deze aanzienlijk zwaarder zijn in vergelijking met de beste stapschoenen. Dit zorgt er voor dat ze aanzienlijk minder geschikt zijn om te dragen in vlakke landschappen. Vraag je, je ook af wat wandelschoenen van categorie D zijn? Het gaat hierbij om schoenen die in het bijzonder in het leven zijn geroepen voor zware ijstoeren evenals expedities.

Ademende of waterdichte wandelschoenen

Wanneer je het aanbod met wandelschoenen op de markt gaat bekijken zal je kunnen vaststellen dat er daarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds ademende en anderzijds waterdichte wandelschoenen. Voor ademende exemplaren geldt dat ze het vocht beter en sneller kunnen afvoeren. Dit zijn dan ook de beste schoenen voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van zweetvoeten of voor zij die snel blaren krijgen. Daar staat echter tegenover dat deze wandelschoenen niet voor in alle gebieden even interessant zijn. In vochtige en koude gebieden is het bijvoorbeeld belangrijk om gebruik te maken van waterdichte wandelschoenen.

Ademende wandelschoenen worden omschreven als de beste tropenschoenen. Dit omdat zweet in vochtige omgevingen sowieso heel wat lastiger kan worden afgevoerd. Door gebruik te maken van waterdichte wandelschoenen zal je aanzienlijk sneller tegen problemen aanlopen. In andere regenachtige en / of koude gebieden zijn waterdichte schoenen dan weer wel veruit de beste keuze. Een mogelijks alternatief waar je voor zou kunnen kiezen zijn schoenen die zijn voorzien van een zogenaamde Gore-Tex. Het betreft hier een gepatenteerd membraan die beschikt over kleine poriën en die zweet afvoert, maar tegelijkertijd voorkomt dat er water tot in de schoen door kan dringen.

Wat met het gewicht van je wandelschoenen?

De derde factor waar aandacht aan moet worden besteed is het gewicht waar wandelschoenen over kunnen beschikken. Tijdens je zoektocht naar de beste wandelschoenen zal je ook hier zeker aandacht aan willen besteden. Het gewicht van je wandelschoen dient eigenlijk vooral te worden afgestemd op het terrein waarop je gaat wandelen. Op een vlak terrein heb je vooral nood aan lichte wandelschoenen. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je, je benen slechts in zeer beperkte mate gaat vermoeien. Ga je wandelen over een ruig terrein? Dan zal je willen kunnen rekenen op niet alleen een maximale bescherming, maar ook een maximale grip. In dit geval is de keuze voor een zwaardere schoen met een stevige zool een absolute must.

Wat zijn nu precies de beste wandelschoenen volgens experts?

Goed, ondertussen weet je waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens je zoektocht naar de beste wandelschoenen. Dit brengt ons bij het voorstellen van wat volgens experts de beste wandelschoenen van het moment zijn. Nogmaals, hou bij het maken van je keuze altijd rekening met de hierboven aangegeven factoren. Enkel en alleen op die manier zal je er namelijk voor zorgen dat je uiteindelijk zal overgaan tot het voor jou aankopen van de beste wandelschoenen!

1.) De Meindl lage wandelschoenen Black Python GTX

Zijn de beste wandelschoenen voor jou exemplaren die niet alleen licht, maar ook lekker flexibel moeten zijn? Ben je dus met andere woorden voornamelijk op zoek naar wandelschoenen om te dragen tijdens een citytrip of wanneer je bijvoorbeeld door een bos gaat wandelen? In dat geval kan het de moeite waard zijn om over te gaan tot het aankopen van de Black Python GTC van Meindl. Voor deze schoenen geldt dat ze in eerste instantie als uitermate comfortabel worden bestempeld. Daarnaast is het echter ook zo dat ze beschikken over een Gore-Tex-voering. Dit zorgt er voor dat deze schoenen zowel waterdicht als ademend zijn. Voor deze wandelschoenen kiezen zowel mannen als vrouwen die van plan zijn om te gaan wandelen op lichtglooiende terreinen. Onder meer de bekende winkelketen AS Adventure heeft deze schoenen bestempeld als één van de beste op de markt voor een 4-daagse. Ben je van plan om langere tochten te gaan ondernemen? Of ga je wandelen in bergachtige gebieden? Dan zijn deze wandelschoenen voor jou dan weer wellicht niet de beste keuze.

2.) Mammut wandelschoenen Kento Tour High Gore-Tex

Ben jij iemand die er van houdt om naar de bergen te gaan wandelen? Hou je wel van wandelingen over een ruig, bergachtig terrein? In dergelijke gevallen zijn de Mammut wandelschoenen Kento Tour High Gore-Tex het overwegen meer dan waard. Deze beste dames wandelschoenen beschikken over een tongconstructie die is voorgevormd. Bovendien is het zo dat deze schoenen ook zijn voorzien van een hybride shell waardoor er sprake is van een nog beter aanpassingsvermogen. Ook de verhoogde rubberen stootrand waar deze wandelschoenen over beschikken kan worden aanzien als een belangrijk pluspunt. Wat deze schoenen nog meer het overwegen waard maakt is dat ze perfect compatibel kunnen zijn met strap-on-stijgijzers. Ben jij als dame van plan om binnenkort te gaan backpacken in meer bergachtige gebieden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor deze wandelschoenen zeker een uitstekende keuze kan zijn. Voor de minder intense wandeltochten zijn deze schoenen wellicht net wat minder interessanter.

3.) De Lowa schoenen Cevedale Pro

We hebben ondertussen de beste wandelschoenen voor dames voor bergachtige gebieden aan je voorgesteld, maar we laten natuurlijk ook de heren niet in de kou staan! Voor de heren worden de Lowa Cevedale Pro als één van de beste exemplaren op de markt aanzien. Het gaat hierbij om vrij lichte bergschoenen die terug over het Gore-Tex membraan beschikken. Ook voor deze schoenen geldt dat het mogelijk is om er flexibele stijgijzers aan te binden. Dit zorgt er voor dat deze schoenen ook uitstekend gedragen kunnen worden voor het oversteken van bijvoorbeeld gletsjers.  Het enige nadeel waar je bij het aankopen van deze goede wandelschoenen rekening mee moet houden is terug te vinden in het vrij stevige prijskaartje. Kan je daarmee leven? Dan hoeft er je niets tegen te houden om over te gaan tot het aankopen van deze Lowa schoenen Cevedale Pro.

4.) De Hangwag bergschoenen Makra Combi

Is de kostprijs van de hierboven aangegeven Lowa wandelschoenen voor jou toch net een brug te ver? Dan zijn er op de markt nog verschillende alternatieven terug te vinden. Eén van deze alternatieven is de zogenaamde Makra Combi schoen. Het betreft hier uitstekende wandelschoenen voor niet alleen klimtochten, maar ook voor wandelingen over gletsjerpassages. Ook wanneer je nog heel wat andere avonturen wenst te beleven kunnen deze schoenen daarbij uitstekend van pas komen. Verder geldt voor deze wandelschoenen ook dat ze niet alleen licht, maar ook lekker comfortabel zijn. Ze scoren daarnaast ook uitstekend op vlak van zowel stabiliteit als stijfheid. Verschillende experts zijn het er zelfs met elkaar over eens dat dit één van de beste waterdichte wandelschoenen zijn om gebruik van te maken in de bergen. In het bijzonder de zachte schacht die beschikt over een honinggraatstructuur is een belangrijk pluspunt. Dit geldt overigens ook voor de Ghillie-veterverbinding die doorloopt tot ver in de neus.

5.) Jack Wolfskin Woodland Texapore wandelschoenen

De lijst met beste wandelschoenen die er bestaan is niet compleet zonder het ook even te hebben over de Jack Wolfskin Woodland Texapore wandelschoenen. Het betreft hier niet alleen lichte, maar bovendien ook zeer comfortabele wandelschoenen. Deze lenen zich uitstekend om te dragen tijdens wandelingen in het Vlaamse landschap. Deze uitstekende wandelschoenen zijn niet alleen lekker licht en comfortabel, daarnaast zijn ze ook nog eens toegankelijk geprijsd. Ze zijn in de praktijk als uitstekend te bestempelen voor niet alleen wandelingen aan de kust, maar ook voor bijvoorbeeld een vierdaagse. Deze wandelschoenen hebben zowel een ademende als een waterdichte stof. Ze doen het uitstekend bij wandelingen in de bossen, maar ook wanneer er sprake is van andere vlakke terreinen. Ben je dus met andere woorden op zoek naar goede wandelschoenen met een toegankelijk prijskaartje? Dan zijn deze exemplaren voor jou het aankopen meer dan waard.

Hoe kan je wandelschoenen het best passen?

Vooraleer nieuwe wandelschoenen aan te kopen kan het zeer interessant zijn om ze even te passen. Pas op dat ogenblik weet je namelijk met zekerheid dat de schoenen echt comfortabel en goed zitten. Voor wat het passen van wandelschoenen betreft zijn er wel verschillende zaken om aandacht aan te besteden. Het gaat hierbij om:

  • Pas wandelschoenen bij voorkeur altijd in de namiddag. Dan zijn je voeten namelijk wat meer uitgezet en dat kan best een verschil betekenen.
  • Draag voor het passen van wandelschoenen altijd sokken die je ook zal gaan dragen tijdens het maken van je wandelingen.
  • Controleer bij het passen altijd of de hiel niet omhoog komt in de schoen wanneer je, je tenen gaat buigen ;

Naast bovenstaande tips kan het ook de moeite waard zijn om er even de zool uit je vorige schoen bij te nemen. De slijtage van deze zool zal namelijk duidelijk maken tot waar je tekenen komen. Zo kan je eenvoudig nagaan of de nieuwe wandelschoenen die je wenst aan te kopen niet te klein of te smal zijn.

Investeren in de beste wandelschoenen loont!

Voor het aankopen van echt goede wandelschoenen zal je altijd rekening moeten houden met een bepaalde kostprijs. Dat is natuurlijk voor veel mensen best wat vervelend. Toch moet het gezegd dat die investering meer dan de moeite waard is. Veel mensen hebben geen goede wandelschoenen en dat merken ze wanneer ze aan het wandelen zijn. Niet alleen zweetvoeten kunnen dan een probleem vormen, er kunnen zich ook al snel blaren gaan vormen. Veel mensen ervaren na het wandelen pijn aan niet alleen hun voeten, maar ook aan hun benen. Ook dat kan het gevolg zijn van slechte wandelschoenen. Door rekening te houden met de hierboven aangegeven informatie en door even de aangehaalde wandelschoenen te bekijken zal je kunnen vaststellen dat er naar ieders wens wel uitstekende wandelschoenen op de markt zijn terug te vinden.

0 comment

You may also like