Ontdek Brussel, ook wel het kleine Parijs genoemd

by Geoffrey

Er zijn in België tal van verschillende steden ontdekken die stuk  voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Er zijn de historische hoofdsteden Brugge en Gent, maar wat bovendien ook te denken van het boeiende Antwerpen en het altijd weer even gezellige Hasselt? Al deze verschillende steden zijn toeristische pareltjes en zijn dan ook meer dan de moeite waard om te bezoeken. Misschien wel de meest toeristische stad van allemaal is echter de Belgische hoofdstad Brussel. Niet voor niets is het zo dat er naar deze stad in de praktijk vaak wordt verwezen als zijnde het kleine Parijs. Op het eerste zicht lijkt Brussel misschien een beetje minderwaardig ten opzichte van de andere toeristische kleppers in Europa, maar niets is minder waar. Op deze pagina stellen we alvast de belangrijkste bezienswaardigheden aan je voor.

Welke top bezienswaardigheden in Brussel ontdekken?

Brussel beschikt als hoofdstad van België over tal van verschillende toeristische troeven. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat ze niet allemaal even interessant zijn. Voor heel wat mensen die Brussel bezoeken geldt verder dat ze ook slechts over een beperkte hoeveelheid aan tijd beschikken om dit te doen. Omwille van deze reden hebben we alvast drie absolute top bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet waar jouw voorkeur naar uit zou moeten gaan.

1.) Manneken Pis

In eerste instantie is het zo dat Brussel natuurlijk bekend staat als de geboorteplaats van Manneken Pis. Dit standbeeldje van een plassend jongetje is terug te vinden op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat. Door de jaren heen is het beeldje verschillende malen beschadigd en zelfs weggehaald geweest. Uiteindelijk is het echter altijd teruggevonden en op zijn vertrouwde plaats teruggezet. In het jaar 1817 werd het beeldje nadat ze was weggehaald in stukken onder puin teruggevonden. Er werd besloten om alle stukken terug aan elkaar te zetten en daar een mal van te maken. Deze mal heeft dienst gedaan als basis voor het beeld zoals we deze op vandaag kunnen gaan bezoeken. Voor bijzondere gelegenheden geldt dat het beeldje een kostuum wordt aangetrokken. De volledige garderobe van Manneken Pis bestaat op dit ogenblik reeds uit meer dan 700 pakjes. Deze kostuumpjes zijn allemaal te bekijken in het Stedelijk Museum Het Broodhuis. Dit museum bevindt zich op de Grote Markt van Brussel.

2.) Het Atomium

We kunnen natuurlijk geen lijstje maken met de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel zonder het te hebben over Het Atomium. Dit prachtige en vooral ook zeer bijzondere bouwwerk is terug te vinden in het Heizelpark. Het is een ontwerp van André Waterkeyn. Het prachtige bouwwerk werd ontworpen voor de wereldtentoonstelling in het jaar 1958. Ze staat in het bijzonder symbool voor het ijzer dat ten tijde van de jaren ’50 zeer sterk in ontwikkeling was. Haar enorme populariteit zorgde er voor dat het bouwwerk uiteindelijk zou blijven staan. Het volledige bouwwerk bestaat uit 9 verschillende bollen die elk over een diameter van 18 meter beschikken. Deze bollen staan op exact 29 meter van elkaar opgesteld. Op deze manier wordt de zogenaamde kristalstructuur van het ijzer uitgebeeld. De aanwezige lift in het gebouw neemt je mee helemaal tot in de bovenste bol. Hier is een restaurant in terug te vinden van waaruit je een panoramisch uitzicht hebt over de omgeving. De andere bollen zijn allen per trap of met de roltrap te bereiken. In de basisbol is het zo dat er een permanente tentoonstelling wordt gehouden over Expo 58.

3.) Het Koninklijk Paleis van Brussel

Tijdens een bezoek aan de Belgische hoofdstad mag je natuurlijk ook het prachtige Koninklijk Paleis niet over het hoofd zien. Het is op deze locatei dat de Belgische koning niet alleen zijn functie uitvoert, maar ook gasten ontvangt. Dit is voor alle duidelijkheid niet de woonplaats van de koning. Zijn woonplaats is dan ook het Kasteel Belvédère dat zich in Laken bevindt. Het statige paleis in Brussel dateert van het jaar 1826. Dit gezegd zijnde is het zo dat er een grootschalige verbouwing aan werd uitgevoerd na afloop van de Belgische Revolutie. In het jaar 1865 moest ze dan ook worden aangepast aan de wensen van koning Leopold I. Door de jaren heen is de totale oppervlakte waar het paleis over beschikt ongeveer verdubbeld. Ook Koning Albert heeft tijdens zijn regeerperiode verschillende aanpassingen laten uitvoeren. Bekend is bijvoorbeeld de verandering aan de zogenaamde spiegelzaal. Deze wordt nu gebruikt voor recepties. Het interieur van het paleis bestaat tot op moment van schrijven nog steeds uit prachtige en waardevolle stukken van onder meer Leopold I, Napoleon en Willem I.

Brussel te voet ontdekken is een absolute aanrader!

Tot slot nog een laatste tip. Je kan er in principe op verschillende manieren voor kiezen om Brussel te ontdekken. Je kan dit bijvoorbeeld met het openbaar vervoer doen, maar eigenlijk is er nog een interessantere optie. In de praktijk is het dan ook zo dat het zeker de moeite waard is om gewoon even te voet een wandeling doorheen de Belgische hoofdstad te maken. Op deze manier kom je gegarandeerd extra veel interessante plaatsen tegen om op de gevoelige plaat vast te leggen. Laat je dus zeker verbazen van de magie die het kleine Parijs voor jou in petto heeft!

0 comment