Dit is waarom je ook langere fietstochten moet maken

Dit is waarom je ook langere fietstochten moet maken

by Danny

In vergelijking met andere Europeanen fietst de Vlaming vrij ver. De gemiddelde fietstrip is tot kilometers langer dan bij fietsers in het buitenland, iets wat te maken heeft met de ruimtelijke ordening in ons land. Hoe dan ook zijn langere fietstochten een goed idee. Er gaan verschillende voordelen achter verscholen. Voor je volgende vakantie dan toch maar een fietsvakantie overwegen? Jazeker!

Hoeveel fietst de gemiddelde Vlaming?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de Vlaming de fiets over het algemeen functioneel gebruikt, bijvoorbeeld voor het woon-werkverkeer. Ook blijkt dat de Vlaming gemiddeld vrij ver fietst. Tijdens een gemiddelde week is de Vlaamse fietstrip 5,4 km lang. Bij wie de fiets gebruikt voor woon-werkverkeer gaat het zelfs om 6,7 km. Deze cijfers hebben alles te maken met de ruimtelijke ordening in ons land, met veel lintbebouwing en grotere afstanden tussen de woon- en werkplaatsen.

Fysieke en mentale voordelen van langere fietstochten

Aan langere fietstochten zijn er heel wat gezondheidsvoordelen verbonden. Door te fietsen, verhoogt de hartslag en dat zwengelt dan weer de bloedcirculatie in het lichaam aan. Door actief te zijn, verklein je bovendien het risico op chronische ziekten. Bovendien bevind je je onder de zon, waardoor je van een flinke dosis vitamine D geniet. En dat is niet onbelangrijk, want de gemiddelde Belg heeft te weinig van deze vitamine.

Er zijn ook heel wat mentale redenen waarom langere fietstochten goed voor je zijn. Vooral lange ritten ontspannen de geest en zorgen ervoor dat je hoofd tot rust kan komen. Wie vaker langere ritten fietst, ervaart minder stressklachten. Je lichaam maakt dan ook tijdens het fietsen endorfines aan, stofjes die je een geluksgevoel bezorgen. Verder draagt fietsen bij aan het zogeheten breineffect, waarbij er meer bloed en zuurstof in de hersenen komt en het lichaam makkelijker nieuwe hersenbaantjes kan leggen. Hierdoor kan je eenvoudiger verbanden leggen en verbeter je het kenvermogen. Een lange fietstocht maken, is dan ook een ideale manier om je hersenen even de tijd te geven om de bestudeerde examenleerstof te verwerken. Dat je daarbovenop ook nog eens beter slaapt, onder andere omdat je door buiten te vertoeven beter in staat bent om een natuurlijk dag- en nachtritme te vinden, heeft zowel fysieke als mentale voordelen.

Het belang van een goede voorbereiding

Het belang van een goede voorbereiding
  • Klinkt een lange fietstocht ineens een wel heel goed idee? Kruip dan niet zomaar op de fiets, maar houd het veilig en verantwoord. Met een goede fietscomputer op je fiets ontdek je leuke fietsroutes met wat minder verkeer, waar het veiliger en aangenamer fietsen is. Zorg er uiteraard voor dat je fiets aan alle wettelijke eisen voldoet en dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Daarnaast is het belangrijk dat de fiets goed is afgesteld. Zeker bij koersfietsen is bikefitting, waarbij alles precies in functie van jouw lichaam wordt afgesteld, aan te raden. Uiteraard kan je ook zelf het een en ander doen om pijntjes te voorkomen. Een zeem is bijvoorbeeld een goed idee. Dat geeft wat extra demping en dat is altijd welkom als je de kasseiklassiekers verkent.
0 comment

You may also like