Dit zijn de 4 mooiste wandelroutes in België

Dit zijn de 4 mooiste wandelroutes in België

by Danny

Met bijna 5.000 kilometer – dat is de afstand tussen België en het hart van Kazachstan – aan gemarkeerde GR-routes heeft België de wandeltoerist veel te bieden. Toch hoef je je lang niet alleen tot deze GR-routes te beperken. Hoe dan ook zijn er enkele wandelroutes die je minstens één keer moet doen. Ze hebben een eigen typerend landschap en veelal gaat er ook een boeiende geschiedenis achter verscholen. We hebben het over de vier mooiste wandelroutes in ons land en we verwijzen je telkens door naar de website van Natuurpunt, waar je de wandelkaart kan downloaden.

Bos t’ Ename in Oudenaarde

Voor een van de mooiste wandelroutes in Oost-Vlaanderen trekken we naar Bos t’ Ename aan de groene rand van de Vlaamse Ardennen. Dit bos werd in 2002 nog met de Vlaamse Monumentenprijs bekroond. Al in de middeleeuwen was het bos met de havenstad Ename verbonden. Toen werden de bomen gekapt en liet de bevolking er het vee grazen, waardoor het gebied steeds meer in een grasland veranderde. Vanaf de dertiende eeuw plantte de abdij van Ename er opnieuw bomen en kreeg het bos zijn bekende landschap. Het bos is het hele jaar door toegankelijk en vertrekpunten vind je in Volkegem en aan het PAM (Provinciaal Archeologisch Museum) in Ename. Deze wandeling is perfect te combineren met een bezoek aan dit museum.

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout en Arendonk

Landschap De Liereman in Oud-Turnhout en Arendonk

Een van de mooiste wandelroutes in Antwerpen vinden we dan weer in Landschap De Liereman. Dit is een van de oudste natuurgebieden van ons land en staat garant voor een festival van kleuren en geuren. Het uitgestrekte heidelandschap boordevol bremmen en gagelstruiken wisselt af met bossen, stuifduinen en vennen. Als je geluk hebt, spot je tijdens je wandeling een wulp. Deze wandeling kan je alleen of met een gids doen. Voor een gids kan je terecht in het bezoekerscentrum waar je tevens van een drankje kunt genieten.

Antitankgracht in Haacht

Deze wandelroute ontdekten we op campz.be. De antitankgracht werd in 1939 gebouwd als onderdeel van een tachtig kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers weg moesten houden. Het bestond uit een aaneenschakeling van gevechtsbunkers en stalen bouwwerken. Het oogt imposant, maar het was niet meteen effectief. De Duitsers besloten simpelweg om een omtrekbeweging rond het verdedigingswerk te maken. De antitankgracht is perfect te combineren met een wandeling langs het aangrenzende Haachts Broek met zijn fenomenaal moerasgebied. Er zijn talloze knuppelpaden waardoor het wandelparcours het hele jaar door toegankelijk is, maar bij regenweer is het dragen van laarzen wel aan te raden.

Gulke Putten in Ruiselede en Wingene

De Gulke Putten liggen tussen Beernem en Ruiselede. Het is het toneel van bloemenrijke paden, uitgestrekte graslanden en voormalige landbouwgronden waarop galloways grazen. Het gebied ontstond nadat men in de late middeleeuwen beken afdamde voor de viskweek. De toen aangelegde vijvers verdwenen en wat overbleef, waren de vele putten met heischrale graslanden en open plekken. Je vindt er onder meer de stijve ogentroost, het maanvarentje en de vinpootsalamander. Het is bovendien een van de laatste plaatsen in Vlaanderen waar de aardbeivlinder nog in de natuur voorkomt. Honden zijn welkom in het gebied, maar zijn aan de leiband te houden.

0 comment

You may also like