Ecologisch op vakantie gaan, waar moet je zeker rekening mee houden?

by Geoffrey

Wij mensen zijn ons vandaag de dag heel wat bewuster van onze ecologische voetafdruk in vergelijking met vroeger. Dat uit zich op heel wat verschillende manieren. Neem nu bijvoorbeeld de manier waarop we op vakantie gaan. Vandaag de dag zijn ecologische vakanties bijvoorbeeld meer dan ooit razend populair. Mensen hebben door de jaren heen namelijk geleerd dat ook deze manier van reizen erg interessant kan zijn. Sterker nog, ecologische vakanties laten je op een geweldige manier kennismaken met de leukste plaatsen zonder daarbij een belasting te vormen voor onze kwetsbare natuur. Wil jij ook graag een ecovakantie boeken, maar weet je nog niet helemaal waar op dat vlak rekening mee te moeten houden? Dan kan de informatie die je kan ontdekken op deze pagina daar verandering in brengen!

Alles begint bij het boeken van een ecologische accommodatie

De belangrijkste ecologische voetafdruk wordt tijdens je vakantie doorgaans altijd gerealiseerd door middel van de accommodatie die wordt geboekt. De keuzes die de accommodatie maakt waarbij je gaat verblijven bepalen dus voor het grootste deel hoe ecologisch jou vakantie al dan niet zal worden. Wanneer je graag een echt ecologische vakantie wenst te boeken is het de moeite waard om daarbij te kiezen voor verblijfadressen die beschikken over het ‘Groene Sleutel’ label.

De Groene Sleutel is een internationaal keurmerk waar milieuvriendelijke toeristische accommodaties bij zijn aangesloten. Hierbij wordt er in het bijzonder rekening gehouden met de manier waarop er wordt omgegaan met niet alleen water en elektriciteit, maar ook met afval. Verschillende soorten accommodaties zijn overigens bij dit keurmerk aangesloten. Het gaat hierbij dan ook niet alleen maar om hotels, maar ook om vakantiehuizen en natuurlijk ook om campings.

Tip! Ook je huis ruilen kan een mogelijke optie zijn!

Steeds meer mensen die op een ecologisch verantwoorde manier op vakantie willen gaan maken de keuze om hun huis te ruilen. Elk jaar opnieuw zijn er gemiddeld zo’n 16.000 mensen die op deze manier op vakantie gaan. De mogelijkheden die op dit vlak worden aangeboden zijn werkelijk gigantisch. Wil je graag enkele dagen vertoeven in de Italiaanse hoofdstad Rome? Of zou je misschien graag twee weken verblijven in het prachtige Zwitserland? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Je moet er natuurlijk in dit geval wel ook rekening mee houden dat er vreemde mensen in jouw huis zullen wonen. Je moet even voor jezelf uitmaken of je dat ziet zitten of niet.

Boek eens een reis met de trein of vaar mee op een vrachtschip

Ook de manier waarop je gaat reizen is uiteraard bepalend voor je ecologische voetafdruk. Tegenwoordig zijn we het als mensen dan ook vooral gewend om met de auto of het vliegtuig op reis te gaan. Dat zijn allebei twee uitstekende mogelijkheden, maar ze zijn uiteraard niet bepaald ecologisch te noemen. Gelukkig bestaan er ook interessante alternatieven. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. Het boeken van een treinreis;
  2. Het ondernemen van een reis op een vrachtschip;

Bovenstaande twee manieren vormen samen met de fiets de meest ecologische manieren om te reizen. Verspreid over de wereld bestaan er verschillende prachtige treinreizen die je kennis laten maken met enkele van de mooiste omgevingen die er bestaan. Enkele bekende treinreizen die volledig georganiseerd zijn en dus een vast traject afleggen zijn met name:

  • Trans-Siberische route;
  • Shongololo route;
  • De route met de Glacier Express;

Uiteraard bestaan er nog veel meer andere mogelijkheden dan louter en alleen bovenstaande. Wil je graag zelf een treinreis samenstellen op maat van jouw wensen? Ook dat behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. Je moet er in dit geval wel rekening mee houden dat jouw ecologische vakantie heel wat extra voorbereiding zal vereisen.

Op vakantie met een vrachtschip?

Nog een manier van ecologisch reizen is gebruikmaken van een vrachtschip. Ook hiervoor worden verschillende mogelijkheden aangeboden. Wellicht de bekendste en tevens ook meest populaire optie op dit vlak luistert naar de naam Cargoship Voyages. Door een beroep te doen op deze organisatie is het mogelijk om zomaar even 300 verschillende havens verspreid over de wereld te bezoeken. In ieder geval, wanneer je graag een ecovakantie wenst te boeken zal je kunnen vaststellen dat het zeker meer dan de moeite waard is om een reis te ondernemen op een vrachtschip.

Maak op je vakantiebestemming gebruik van de fiets of ga te voet

Het heeft natuurlijk maar weinig zin wanneer je er voor kiest om een treinvakantie of een reis met een vrachtschip te boeken als je vervolgens ter plaatse een auto huurt. Het wordt omwille van deze reden aangeraden om op je vakantiebestemming de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden te voet te gaan ontdekken. Daarnaast kan je er eveneens voor kiezen om de fiets te nemen voor de wat langere afstanden. Verspreid over Europa zijn heel wat prachtige fietsroutes terug te vinden die je meenemen langs tal van bezienswaardige plaatsen en monumenten. Op deze manier kan je dus op een ecologisch verantwoorde manier alsnog alle locaties ontdekken die over een toeristisch karakter beschikken.

Verblijven en tegelijkertijd werken op een boerderij

Heel wat mensen die krap bij kas zitten en toch graag een vakantie willen ondernemen kunnen er voor kiezen om een verblijf te boeken op één van de vele boerderijen die verspreid over Europa zijn terug te vinden. Tijdens een dergelijk verblijf kan je vaak rekenen op kost en inwoon. In ruil daarvoor wordt er van jou verwacht dat je op de boerderij meehelpt. De duur van een dergelijk verblijf kan overigens in de praktijk sterk variëren. Zo zijn er boerderijen die deze optie aanbieden voor een periode van bijvoorbeeld enkele weken, maar zijn er ook waarbij je tot zomaar even een half jaar kan verblijven. Je moet het werk natuurlijk wel zien zitten, maar ook het boeken van een dergelijk verblijf op een boerderij kan zeker een aanrader zijn. Veel ecologischer en budgetvriendelijker dan dit kan je reis overigens maar moeilijk worden.

Denk aan de natuur, overweeg een ecovakantie!

Ben jij ook één van de vele mensen die graag onze natuur een hart onder de riem wil steken? Dan kan het boeken van een ecologische vakantie daar zeker en vast bij helpen. Een dergelijke vakantie ondernemen kan bovendien ook nog eens op vlak van budget zeer interessant zijn. In ieder geval, denk aan onze prachtig natuur en overweeg ook voor jouw volgende vakantie het boeken van een ecologische reis!

0 comment

You may also like