Een vakantie naar Tanzania: dit moet je weten

Een vakantie naar Tanzania: dit moet je weten

by Danny

Heb jij een reis naar Tanzania op de planning staan? Bereid je dan alvast voor op spectaculaire gamedrives door prachtige wildparken, parelwitte stranden en ontmoetingen met talloze wilde dieren.

Het dromerige Lake Manyara, de prachtige Ngorongoro Krater, de machtige Serengeti en vele andere fascinerende bestemmingen wachten op je! Maar een vakantie naar Tanzania brengt ook veel planning met zich mee. Waar moet je bijvoorbeeld heen? Wanneer is de beste reistijd? En waar moet je overnachten?

Antwoord op deze vragen en meer vind je allemaal in dit artikel. Lees dus snel verder en ontdek de belangrijkste dingen die je moet weten voor je Tanzania avontuur.

De beste reistijd voor Tanzania

Wanneer je Tanzania moet bezoeken, hangt helemaal af van wat je wilt ervaren. De meeste kans om wilde dieren te spotten heb je tijdens het droge winterseizoen (ongeveer juni tot oktober).

Dit is de ideale tijd om de Serengeti, Ngorongoro en Lake Manyara te verkennen, omdat de dieren zich dan massaal verzamelen rond waterbronnen. De rivierovergangen van de Grote Migratie vinden bovendien ook plaats tussen juli en oktober.

Als je de drukte in het hoogseizoen liever wilt vermijden, ga je tijdens het lage of ‘groene’ seizoen (ongeveer november tot maart). Er zijn dan overal jonge dieren, de temperatuur is heerlijk en je hebt de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. Tijdens de middag komen echter vaak buien voor, maar die maken snel weer plaats voor de zon.

Lees ook: De 5 beste bezienswaardigheden van een Afrika reis naar Namibië.

De kosten van een vakantie in Tanzania

Het is altijd lastig om de exacte kosten voor een safari in Tanzania te bepalen, omdat er veel aspecten zijn die deze beïnvloeden: de tijd van het jaar waarin je reist, het comfortniveau van de accommodaties, hoe je je verplaatst tussen verschillende bestemmingen, extra activiteiten etc.

Dit gezegd hebbende: een safari in Tanzania is niet perse besteed aan budgetreizigers. Tenminste, als je daadwerkelijk op safari gaat. Hoewel je veel op maat gemaakte safariroutes kunt boeken die passen bij jouw unieke reiswensen en budget, moet je rekenen op een paar honderd euro per persoon per dag.

Ga je alleen naar Zanzibar? Dan ben je waarschijnlijk minder geld kwijt (afhankelijk van waar je verblijft natuurlijk).

Waar moet je zijn in Tanzania?

Waar moet je zijn in Tanzania

Uitzonderlijke parken en reservaten, een combinatie van ongeëvenaarde gamedrives en oogverblindende tropische stranden: Tanzania zo uitgestrekt, dat het lastig is om te bepalen waar je precies heen moet. Om je een idee te geven; het land kan worden opgesplitst in 4 regio’s:

  • Het noordelijke safaricircuit: de meest populaire safariroute in Tanzania, bestaande uit de Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara, Tarangire en Kilimanjaro.
  • De kust en eilanden van Tanzania: vooral Zanzibar en Pemba eiland zijn adembenemend en populair.
  • Zuid-Tanzania: omvat het ondergewaardeerde Nyerere National Park (voorheen het Selous Reserve) en het Ruaha National park. Twee van de best bewaarde safarigeheimen van Tanzania.
  • West-Tanzania: ga naar de uithoeken van Katavi en Mahale voor de ultieme safari’s buiten de gebaande paden.

Meer lezen over praktische zaken rondom je vakantie naar Tanzania? Meer informatie kun je vinden op Tanzania.nl.

Waar overnachten in Tanzania

De grote verscheidenheid aan accommodatiemogelijkheden in Tanzania weerspiegelen het afwisselende karakter van het land zelf. luxe safarilodges, afgelegen tentenkampen, populaire safarihotels, all inclusive resorts en authentieke b&b’s: je vindt het er allemaal!

De selectie aan accommodaties bestaat uit zowel over de top luxe, als meer betaalbare lodges, zodat iedereen kan proeven van dit fascinerende en diverse land. Tanzania herbergt bovendien een aantal van de meest uitzonderlijke en unieke accommodaties van Oost-Afrika. Denk aan privé safarivilla’s op de meest ongelooflijke locaties in de wildernis.

Het toeristenvisum; essentieel voor bijna iedere reiziger

Burgers van de meeste landen moeten een visum aanvragen voordat ze kunnen reizen naar Tanzania. Houd hier dus rekening mee als je gaat boeken. Je komt het land namelijk echt niet binnen zonder dit papiertje.

Gelukkig is voor de meeste nationaliteiten eenvoudig om er een te krijgen. Een visum verleent je toegang tot Tanzania voor maximaal 3 maanden. Houd er rekening mee dat het drie maanden geldig is vanaf de datum van afgifte, en dat je paspoort zes maanden geldig moet zijn vanaf de datum waarop je Tanzania binnenkomt.


Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je moet weten voor je vakantie naar Tanzania. Bereid je goed voor, zodat je tijdens je reis alleen nog maar hoeft te genieten!

0 comment

You may also like