Alles wat je moet weten over de Amerikaanse ESTA

by Geoffrey

Voor onder meer Belgen en Nederlanders geldt dat zij voor een reis naar de Verenigde Staten geen visum nodig hebben. Dit betekent evenwel niet dat je zomaar zonder probleem van en naar Amerika kan reizen. Om toch een beetje controle uit te kunnen oefenen op mensen die Amerika gaan bezoeken heeft de Amerikaanse overheid de ESTA-reistoestemming in het leven geroepen. Deze reistoestemming dient door iedereen die niet onder de visumplicht valt te worden aangevraagd. Wil jij ook graag meer te weten komen over de ESTA? Ook over wanneer je deze moet aanvragen en of deze ook voor jou van toepassing is? Dan ben je daarvoor hier op deze pagina aan het juiste adres!

Wat is de ESTA precies?

ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’. De naam op zich maakt meteen duidelijk dat het hierbij dus niet gaat om een fysiek, maar wel om een volledig elektronisch document. Dit digitale document werd in het leven geroepen door de U.S. Customs & Border Protection. Door de verplichting in te voeren voor het aanvragen van deze reistoestemming werd het immers mogelijk gemaakt om op voorhand personen die de Verenigde Staten in willen te screenen. Ongewenste personen kunnen op deze wijze ook worden geweerd. Het is de verplichting van het vervoersbedrijf om te controleren of elke reiziger voorafgaand aan het vertrek in het bezit is van een ESTA-reistoestemming. Is deze niet voor handen? Dan zal de reiziger de toegang tot de Verenigde Staten worden ontzegd met alle gevolgen van dien.

Wanneer heb je de ESTA-reistoestemming nodig?

De ESTA-reistoestemming is vereist voor alle Europeanen die de mogelijkheid hebben om zonder het moeten aanvragen van een visum naar de Verenigde Staten af te reizen. Er dient hierbij rekening mee te worden gehouden dat niet alleen voor een vakantie een ESTA-reistoestemming is vereist. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor zakenreizen evenals voor een overstap die moet worden gemaakt in de Verenigde Staten. Het is bovendien een groot misverstand dat de ESTA enkel en alleen is vereist voor volwassenen. Ook minderjarige kinderen dienen dan ook in het bezit te zijn van een dergelijke reistoestemming.

De ESTA-verplichting geldt dus in principe voor zo goed als alle Europeanen die Amerika op een bepaalde manier aan zullen doen tijdens hun reis. De enige reizigers waarvoor deze verplichting niet geldt zijn reizigers die de Verenigde Staten over land inreizen of in het bezit zijn van een Amerikaans visum of een Amerikaans paspoort. Het aanvragen van een ESTA-reistoestemming is ongelofelijk eenvoudig. Dit kan ook  volledig via het internet gebeuren. Je bent dus absoluut niet verplicht om daarvoor een bezoek te brengen aan het Amerikaanse consulaat.

De geldigheid van de ESTA

De Amerikaanse ESTA beschikt vanaf het moment van aanvragen over een geldigheidsduur van 2 jaar. Tijdens deze periode is het met behulp van dezelfde ESTA-reistoestemming mogelijk om een onbeperkt aantal keren naar Amerika te reizen. Daarbij zijn er wel een aantal extra belangrijke aandachtspunten van toepassing waar je bij stil zal willen blijven staan, namelijk:

  • Elk verblijf in de Verenigde Staten mag niet langer dan 90 aaneengesloten dagen duren;
  • Tussentijdse of aansluitende bezoeken aan Canada, Mexico en het Caraibisch eiland tellen mee;
  • Voor een verblijf van meer dan 90 dagen is een Amerikaans visum vereist;

Een belangrijk extra aandachtspunt om rekening mee te houden heeft betrekking tot de geldigheid van het paspoort waarmee de ESTA werd aangevraagd. Wanneer het paspoort verloopt zal daarmee ook de geldigheid van de gekoppelde reistoestemming komen te vervallen. In dat geval zal je dus mogelijks vroeger dan de vooropgestelde vervaldatum van de ESTA-reistoestemming een nieuwe moeten aanvragen.

Belangrijke aandachtspunten met betrekking tot de ESTA aanvragen

Ondanks het feit dat er dus voor verblijven van minder dan 90 dagen in de Verenigde Staten geen visum dient te worden aangevraagd betekent dit in het geheel niet dat Amerika geen strenge regels hanteert, in tegendeel. Er zijn dan ook nog verschillende extra belangrijke aandachtspunten waar je met betrekking tot de ESTA aanvragen rekening mee zal willen houden. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Reizigers die Amerika binnen komen dienen ten allen tijde duidelijk te kunnen maken dat ze ook van plan zijn om het land terug te verlaten. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een retourticket voor te leggen.
  2. Een ESTA aanvragen is niet alleen maar noodzakelijk voor reizen naar het Amerikaanse vasteland. Ook wanneer je andere bestemmingen gaat aandoen zoals bijvoorbeeld Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam of de Amerikaanse Maagdeneilanden moet je over zo’n reistoestemming beschikken.
  3. Reizigers waarvan het vermoeden bestaat dat ze mogelijks een bedreiging zouden kunnen vormen voor Amerika en de Amerikaanse bevolking kunnen ten allen tijde worden geweigerd. Dit ook wanneer zij wel in het bezit zijn van een ESTA of een visum.
  4. Reizigers die een bezoek hebben gebracht aan de landen Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië en Somalië na 10 maart 2011 beschikken niet over de mogelijkheid om een ESTA aan te vragen. Dit geldt overigens ook voor mensen die over de nationaliteit van één van deze landen beschikken.

Overweeg je  dus met andere woorden het ondernemen van een reis naar de Verenigde Staten? Dan zal je voor je ESTA aanvragen zeker en vast rekening willen houden met de bovenstaande, belangrijke aandachtspunten.

Hoelang duurt het ESTA formulier aanvragen?

Het aanvragen van een ESTA-reistoestemming kan de klok rond gebeuren. Je beschikt in de praktijk over twee verschillende mogelijkheden om dit te doen. Het gaat hierbij om:

  1. Je vraagt de reistoestemming rechtstreeks aan bij de Amerikaanse overheid (online);
  2. Je doet de aanvraag via een gespecialiseerde organisatie in Nederland;

Het aanvragen van de ESTA heeft in principe niet veel voeten in de aarde, in tegendeel. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat de aanvraag tijdig moet worden ingediend. De ESTA-reistoestemming heeft een geldigheid van 2 jaar waardoor je ze eigenlijk reeds geruime tijd voor aanvang van je vakantie kan aanvragen. Het wordt in de praktijk wel steeds aangeraden om dit uiterlijk 72 uur voor vertrek te doen. De kans bestaat namelijk dat de ESTA zal worden geweigerd waardoor er meer tijd zal zijn vereist om toestemming te verkrijgen om naar de Verenigde Staten af te kunnen reizen. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van de ESTA.

0 comment

You may also like