5 absolute aanraders voor een fietsvakantie

by Geoffrey

De fietsvakantie is een soort vakantie die  de voorbije jaren aardig aan populariteit heeft gewonnen. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie kan je op deze manier de mooiste plaatsen ontdekken zonder dat je daarvoor continue gebruik dient te maken van een auto. Dat is echter niet alles. Een ander voordeel heeft bijvoorbeeld betrekking met het feit dat je met een fietsvakantie tegelijkertijd ook aan je conditie werkt. De sterk toegenomen populariteit van fietsvakanties heeft er in ieder geval door de jaren heen voor gezorgd dat er ongelofelijk veel prachtige fietsroutes in het leven zijn geroepen. Ben jij ook van plan om een fietsvakantie te gaan ondernemen? Dan is het zeker een goed idee om even de vijf absolute aanraders te ontdekken die we op deze pagina voor je op een rijtje hebben gezet.

1.) Zwitserland, het fietsland van Europa!

Eén van de meest prachtige landen van heel Europa is ongetwijfeld Zwitserland. Tijdens een bezoek aan dit land zal je, je niet alleen maar verbazen over de vele luxueuze locaties die hier zijn terug te vinden. Daarnaast staat Zwitserland uiteraard ook voornamelijk bekend omwille van haar oogverblindend mooie natuur. In maar weinig andere landen in Europa (en bij uitbreiding misschien zelfs in de wereld) is het mogelijk om zo’n boeiende natuurlijke regio’s te ontdekken als hier het geval is. Wat veel mensen echter nog niet weten is dat Zwitserland vaak ook het fietsland van Europa wordt genoemd.

Bovenstaande lijkt misschien in eerste instantie wat vreemd, maar dat is het niet. De meer avontuurlijke fiets zal namelijk kunnen vaststellen dat er verspreid over Zwitserland heel wat prachtige fietsroutes zijn terug te vinden die je meenemen langs de mooiste locaties die dit bijzondere land je te bieden heeft. Enkele absolute aanraders van fietsroutes om te ondernemen zijn in de praktijk onder meer de volgende:

  1. De fietsroute rond het Vierwoudstedenmeer vanuit Luzern;
  2. De Valais Cycling Tour;
  3. Alta Verzasca;
  4. De Lakes Route in Bern;

Misschien wel de meest populaire van allemaal is de Valais Cycling Tour. Deze route is terug te vinden in het Zwitserse kanton Wallis en laat je onder meer de omgeving van de iconische Matterhorn ontdekken. Je moet er wel rekening mee houden dat deze fietsroute de reputatie van Zwitserland alle eer aandoet. Dit betekent dat het land uitnodigt om in te gaan fietsen, maar zich hoofdzakelijk richt op de meer avontuurlijke fietser. Dit betekent dat deze route een behoorlijke hoeveelheid (fysieke) uitdaging voor je in petto heeft. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat ze je meevoert langs enkele prachtige plekken van waaruit je een subliem uitzicht hebt op onder meer de Matterhorn. Let op, wil je de volledige Valais Cycling Tour afleggen? Dan maak je, je klaar voor een route van zo’n slordige 740 kilometer. Hierbij is sprake van 25 beklimmingen en 10 etappes.

2.) Een fietsvakantie ondernemen doorheen prachtig Griekenland

Naast Zwitserland wordt ook Griekenland omschreven als één van de beste landen voor het ondernemen van een fietsvakantie in Europa. Dat is natuurlijk deels te wijten aan het klimaat in Griekenland. De zomers zijn er heerlijk warm terwijl de winters vrij mild zijn. Het land kent dan ook één van de beste klimaten voor het ondernemen van een fietsvakantie. Enkele fantastische regio’s waarin je kan gaan fietsen zijn onder meer de Peloponnesos, Athene, Thessaloniki, Chalkidiki, Kos en Lesbos. Misschien nog wel het leukste aan fietsen in Griekenland is terug te vinden in het feit dat je hier fietsen uitstekend kan combineren met een gezonde dosis cultuur. Bovendien spreekt het voor zich dat je een keuze kan maken uit tal van verschillende fietstochten zowel op het platteland als op de verschillende eilanden van Griekenland. Enkele absolute aanraders voor fietsvakanties in Griekenland zijn onder meer:

  1. Meteora in Trikala;
  2. Het meer van Plastiras in Krioneri;
  3. Loutraki in de Peloponnesos;

Niet alleen in Griekenland zelf, maar ook het grensgebied met buurland Macedonië huisvest enkele uitstekende plaatsen voor het ondernemen van een fietsvakantie. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Chalkidiki welke zich bevindt ten zuiden van Thessaloniki. Dit is de tweede grootste stad van Griekenland en bevindt zich op een boogscheut van de grens met Macedonië. Je treft hier ook verschillende schiereilanden aan die bijzonder gegeerd zijn voor het ondernemen van een fietsvakantie. Van alle deze verschillende schiereilanden is Sithonia ongetwijfeld de leukste. Er heerst een rustige sfeer en het landschap wordt er gevormd door een combinatie van pijnboombossen, wijngaarden evenals idyllische baaien om in te vertoeven. Het is werkelijk een absolute verademing om hier met de fiets op uit te trekken. Deze omgeving staat er om bekend vooral een grote aantrekkingskracht te hebben op mensen die houden van mountainbiken.

3.) Een fietsvakantie doorbrengen in fietsvriendelijk Nederland

Voor het ondernemen van een fietsvakantie kan je ook zeker en vast kijken in de richting van ons buurland Nederland. Deze staat er om bekend één van de meest fietsvriendelijke landen te zijn van heel Europa. Volgens de laatste cijfers is het dan ook niet voor niets zo dat er in Nederland maar liefst 22,8 miljoen fietsen zijn terug te vinden. Dit betekent opvallend genoeg dat het land meer fietsen telt dan mensen. Helemaal verrassend is dat niet. Nederlanders staan er om bekend veel sneller de fiets te nemen dan de auto terwijl dat in bijvoorbeeld België toch wel even anders is. Er kan door de jaren heen ook worden vastgesteld dat steeds meer buitenlandse toeristen naar Nederland afreizen om er kennis te maken met de vele prachtige fietspaden en routes die er zijn terug te vinden.

Er zijn in het verleden reeds verschillende onderzoeken gebeurt naar wat nu precies de meest fietsvriendelijke steden zijn van Nederland. Uit dat onderzoek kwam als eerste het Brabantse Oss naar voren. Je treft hier dan ook maar liefst 227 kilometer aan fietspaden aan. Dat is meer dan 3 kilometer fietspad per persoon! Deze zorgen er voor dat je voor een bezoekje aan deze stad eigenlijk nooit hoeft te kijken richting de auto of het openbaar vervoer. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor Apeldoorn, al doet deze nog beter. Hier tref je namelijk maar liefst 466 kilometer aan fietspaden aan. Bovendien profiteert Apeldoorn uiteraard van haar ligging op de rand van de Veluwe. Dit zorgt er voor dat de fietspaden zich hier niet alleen maar perfect lenen om te gebruiken door mensen die de stad bezoeken, maar ook door zij die de omliggende natuur willen verkennen. Door het boeken van een fietsvakantie naar Apeldoorn profiteer je dan ook van het beste van twee werelden.

Ook Leeuwarden is een aanrader

Tot slot is er natuurlijk ook nog Leeuwarden. Het historische centrum van Leeuwarden staat er om bekend zich uitstekend te lenen om te ontdekken met de fiets. Je maakt tijdens een fietstocht niet alleen kennis met de aanwezige paleizen en het Princessehof, maar ook met bijvoorbeeld het Stadhouderlijk hof. Andere steden in Nederland die er om bekend staan de moeite waard te zijn om te ontdekken met de fiets luisteren naar namen zoals Deventer, Amstelveen, Almere, Den Bosch en Roosendaal. In ieder geval, ook in Nederland ben je voor een fietsvakantie zeker aan het juiste adres!

4.) De Munda Biddi Trail in het verre Australië

Hoeft een fietsvakantie voor jou niet perse dichtbij huis te gebeuren? Dan is het ook mogelijk om te kijken naar enkele prachtige fietsroutes die zijn uitgestippeld aan de andere kant van de wereld. Eén van deze routes luistert naar de naam ‘Munda Biddi Trail’. Het betreft hier een prachtige fietsroute die wel een indrukwekkende afstand overbrugt van zomaar even 1.000 kilometer. Ze loopt dan ook helemaal van Mundaring, een plaats net buiten Perth, tot Albany aan de zuidkust van het eiland. Het spreekt voor zich dat deze route niet in één rechte lijn is uitgestippeld en er ook sprake is van heel wat off-road geweld. Voor deze stukken die je meevoeren dwars doorheen de natuur geldt dat ze eigenlijk alleen maar te doen zijn met een mountainbike. De Munda Biddi Trail staat er om bekend één van de langste mountainbike routes te zijn die er op deze planeet bestaan. Je bent dus met andere woorden gewaarschuwd!

Het landschap dat je hier ontdekt is werkelijk een absolute aanrader. Bovendien geldt voor deze route dat ze speciaal is aangelegd voor fietsers. Dit betekent concreet dat je hier verder maar weinig tot geen mensen tegen zal komen. Onderneem je dus met andere woorden een reis naar Australië en heb je daarbij voldoende tijd om een lange fietsroute als deze af te leggen? Dan zal je kunnen vaststellen dat de Munda Biddi Trail beslist een aanrader is te noemen.

5.) The Great Trail in Canada

Afronden doen we met de langste fietsroute die er in de wereld is terug te vinden. De zogenaamde ‘Great Trail’ bevindt zich in het prachtige Canada en overbrugt een gigantische afstand van zomaar even 24.000 kilometer! Deze route neemt je mee over de oude spoorwegen die werden geschonken door de Canadian Pacific evenals de Canadian National Railway aan The Great Trail. In principe is deze route dan ook een beetje te vergelijken met de Vélo Francette in Frankrijk. Wil je deze fietsroute graag afleggen? Dan zal je kunnen vaststellen dat ze je helemaal meeneemt van Newfoundland tot aan Vancouver Island. Heb je er de tijd voor en hou je wel van een uitdaging? Dan is deze route zeker de moeite waard om te ontdekken!

0 comment

You may also like