Op reis naar Groenland, ontdek één van ‘s werelds meest bijzondere landen

by Geoffrey

Heel wat mensen houden er van om tijdens hun leven bijzondere bestemmingen te ontdekken. Eén van ’s werelds meest bijzondere (ei)landen ligt eigenlijk verrassend dicht bij België. We hebben het dan uiteraard over het indrukwekkende en imponerende Groenland. Ondanks het feit dat de naam laat vermoeden dat dit een groen eiland is, is niets minder waar. De enorme uitgestrekte en woeste toendra die je hier ontdekt bestaat dan ook voor zomaar even 80 procent uit een dikke ijslaag. Ondanks het feit dat Groenland over de omvang van West-Europa beschikt is het zo dat er toch slechts 57.000 mensen wonen.  Overweeg jij ook het ondernemen van een vakantie naar Groenland, maar wil je graag in eerste instantie meer te weten komen over deze bijzondere reisbestemming? Dan ben je daarvoor op deze pagina aan het juiste adres!

Wat heb je nodig om te reizen naar Groenland?

Groenland is op heel wat verschillende vlakken een vreemde eend in de bijt. In eerste instantie geldt voor Groenland dat ze deel uitmaakt van het Deense Koninkrijk. Dit gezegd hebbende behoort ze officieel niet tot de Europese Unie. Bovendien is Groenland ook geen lid van de Schengenzone. Toch brengt dit niet zoveel beperkingen met zich mee als je zou verwachten. Voor een bezoek aan Groenland dien je dan ook bijvoorbeeld geen visum aan te vragen. Het volstaat om in het bezit te zijn van een paspoort of een identiteitskaart. Je dient er wel rekening mee te houden dat het reisdocument waar je gebruik van maakt geldig moet zijn voor de volledige duur van je verblijf. Je mag bovendien achtereenvolgend ook slechts 90 dagen op Groenland verblijven.

Ben je van plan om alleen de gletsjers, ijsbergen en nationale parken van Groenland te gaan bezoeken? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat je hiervoor een toestemming nodig hebt van het Ministerie van Natuur op Groenland. Hou er ook rekening mee dat je er als inwoner van de Europese Unie niet zomaar voor mag kiezen om te gaan werken op Groenland. Wanneer je dat van plan bent dien je hiervoor dan ook steeds een werkvergunning aan te vragen bij de Deense immigratiedienst.

Hoe een vakantie naar Groenland ondernemen?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een vakantie naar Groenland te ondernemen. In eerste instantie is het mogelijk om een vlucht te boeken naar Groenland. Dit kan onder meer gebeuren met Air Greenland. Populaire landen om een vlucht vanuit te boeken naar Groenland zijn niet alleen Denemarken en IJsland, maar ook Canada. Je dient er wel rekening mee te houden dat het vluchtaanbod naar Groenland om evidente redenen vrij beperkt is. Dit geldt overigens ook voor reguliere veerverbindingen met ’s werelds grootste eiland. Verschillende verbindingen die vroeger bestonden vanuit bijvoorbeeld IJsland en Canada bestaan op vandaag niet langer. Toch zijn er vanuit deze landen nog altijd voldoende mogelijkheden die je kan benutten.

Het meest ideaal is het boeken van een reis bij één van de verschillende reisorganisaties die (deels) zijn gespecialiseerd in Groenland reizen. Je zal kunnen vaststellen dat je in dat geval niet alleen kan kiezen voor een vliegreis naar Groenland. Zeer populair zijn bijvoorbeeld ook de cruises die Groenland aandoen. In het merendeel van de gevallen doen deze cruises overigens ook nog andere landen aan waardoor je in één klap enkele absolute parels van onze planeet kan ontdekken. Enkele reisorganisaties die reizen naar Groenland aanbieden zijn onder meer:

  • Baobab;
  • Sawadee;
  • Voigt Travel;

Boek je een vakantie bij één van de bovenstaande reisorganisaties? Dan zal je kunnen vaststellen dat je, je over de praktische kant van jouw Groenland reis alvast geen zorgen meer hoeft te maken. Zij kunnen overigens ook zonder probleem de excursies ter plaatse regelen die je graag zou willen ondernemen. Zo ga je pas echt zorgeloos op reis naar Groenland!

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Groenland?

Het spreekt voor zich dat alle bezienswaardigheden die je op Groenland kan aantreffen gerelateerd zijn aan moeder natuur. Eén van de absolute top bezienswaardigheden van Groenland luistert in ieder geval naar de naam ‘IJsfjord van Ilulissat’. Deze 6 kilometer brede fjord is gelegen aan de westkust van Groenland en bestaat uit werkelijk duizenden drijvende ijsbergen- en schotsen. Dit is absoluut een zeer spectaculaire omgeving die je eigenlijk gezien moet hebben. Helaas is er ook een negatief kantje aan een bezoek aan deze plaats. Er zijn immers maar weinig locaties in de wereld waar de gevolgen van de klimaatverandering zo pijnlijk duidelijk worden als hier.

Een andere bezienswaardigheid op Groenland die eveneens een absolute aanrader is, is het zogenaamde Nationaal Park Noordoost-Groenland. Dit nationaal park heeft een indrukwekkende oppervlakte van zomaar even 972.000 vierkante meter. Dit betekent dat ze op zichzelf maar liefst 24 keer zo groot is als Nederland. Je treft hier een prachtige, uitgestrekte arctische wildernis aan waar je kennis kan maken met enkele ronduit indrukwekkende dieren. Het gaat hierbij dan niet alleen om ijsberen, maar ook om muskusossen, poolvossen en natuurlijk ook de gigantische walrussen.

0 comment