5 niet te missen bezienswaardigheden in de Spaanse hoofdstad Madrid

by Geoffrey

De Spaanse hoofdstad Madrid is sinds jaar en dag een ongelofelijk geliefkoosde bestemming bij heel wat reizigers. Dit is voor een groot deel te wijten aan het feit dat Madrid over heel wat interessante troeven beschikt. Niet alleen kan je hier heerlijk tafelen, daarnaast heeft de stad ook een bloeiend uitgaansleven. Heel wat mensen die Madrid bezoeken doen dit echter ook om kennis te maken met de verschillende bezienswaardigheden die er zijn terug te vinden. Ben jij ook benieuwd naar de meest interessante bezienswaardigheden die je in Madrid aan kan treffen? Wij hebben alvast vijf niet te missen toppers op deze pagina voor jou op een rijtje gezet!

1.) Plaza Mayor

Eigenlijk is het zowat verplicht om een artikel over de beste bezienswaardigheden van Madrid te beginnen met het zogenaamde Plaza Mayor. Dit is niet alleen het bekendste, maar ook veruit het drukstbezochte plein van de Spaanse hoofdstad. De eerste ontwerpen die werden gemaakt voor dit enorme plein dateren reeds uit de zestiende eeuw. In deze tijd beschikte het over de naam ‘Plaza del Arrabal’. Het was uiteindelijk pas ten tijde van de zeventiende eeuw dat niet alleen de naam, maar ook de vormgeving van het plein werden aangepast. Vanaf dat ogenblik ging ze dan ook door het leven als Plaza Mayor.

Het Plaza Mayor plein in Madrid heeft eigenlijk door de jaren heen altijd al kunnen rekenen op een niet onaanzienlijke belangstelling. Door de jaren heen vonden er dan ook verschillende soorten gebeurtenissen plaats. Op een zeker ogenblik werden er bijvoorbeeld openbare executies gehouden. Daarnaast vonden er ook stiergevechten plaats en werden er markten en andere festiviteiten georganiseerd. Op vandaag is het zo dat mensen vooral op dit plein verzamelen om er kennis te maken met de vele prachtige, oude gebouwen die er zijn terug te vinden. Bovendien is het zo dat je hier ook heel wat interessante horecazaken terug kan vinden. In het midden van het plein tref je het standbeeld aan van Filips III. Dit standbeeld komt van de hand van Giovanni de Bologna, maar is eigenlijk een samenwerkingsverband geweest met diens protégé Pietro Tacca.

2.) Het Palacio Real de Madrid

Het was Filips V die ten tijde van de achttiende eeuw de opdracht gaf tot het bouwen van het Palacio Real de Madrid. Dit koninklijk paleis is gelegen aan de zogenaamde Plaza de la Armeria. In totaal heeft het maar liefst 36 jaar geduurd vooraleer het bouwen van het indrukwekkende bouwwerk was afgerond. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Het prachtige barokke paleis telt in de praktijk meer dan 3000 kamers. Het merendeel van deze kamers huisvest een groot aantal zeer waardevolle kunstwerken. Ondanks het feit dat het paleis tegenwoordig niet meer in gebruik is als woonplaats van de koninklijke familie van Spanje worden er wel nog vaak officiële staatsaangelegenheden gehouden.

In het bijzonder de eetzaal is behoorlijk indrukwekkend. Dit niet in het minst door de rijke decoratie die er is aangebracht. Rondom het paleis zijn ook nog de prachtige tuinen terug te vinden van ‘Campo del Moro’. Daarnaast tref je hier eveneens verschillende parken aan die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het gaat hierbij onder meer om het ‘Plaza de Oriente’. Het paleis kan worden bezocht, maar dit geldt slechts voor een beperkt gedeelte.

In principe is een bezoek aan het Palacio Real de Madrid een absolute must voor iedereen die de belangrijkste bezienswaardigheden van de Spaanse hoofdstad wil ontdekken. Dit gezegd hebbende is het zo dat de lange wachtrij die zich zowat altijd vormt voor de deuren van het paleis veel mensen afschrikt. Geldt dit ook voor jou? Dan bestaan er twee mogelijkheden om dit te voorkomen. Je kan namelijk op voorhand je kaartjes kopen via het internet of je kan kiezen voor het aankopen van de Madrid City Pass. Deze laatste biedt je nog heel wat extra voordelen tijdens je bezoek aan Madrid.

3.) Plaza de España

Eén van de populairste plaatsen in Madrid om te vertoeven is ongetwijfeld ‘Plaza de España’. Deze bevindt zich iets ten westen van Calle Gran Via. De plaats rondom het monument dat werd opgetrokken voor de Spaanse schrijver en dichter Miguel de Cervantes Saavedra heerst er de hele dag door een gezellige drukte. Dat deze locatie zo vaak wordt aangedaan hoeft niet te verbazen. Niet alleen deze plaats zelf, maar ook haar omgeving herbergt namelijk enkele zeer populaire bezienswaardigheden. Het gaat hierbij onder meer om het in brons gegoten beeld van Don Quichot en knecht Sancho Panza. Bovendien zijn er aan het plein ook menig aantal zeer mooie bouwwerken terug te vinden. Denk hierbij onder meer aan de Torre de Madrid evenals natuurlijk aan Casa Callardo.  Tijdens je vakantie in Madrid even tijd nemen om stil te blijven staan bij deze bouwwerken is hoe dan ook altijd interessant te noemen.

4.) Jardines del Buen Retiro

Door de jaren heen is er heel wat gebeurd met betrekking tot de Jardines del Buen Retiro. In het verleden was het namelijk zo dat dit gebied deel uitmaakte van het koninklijk paleis. De Jardines del Buen Retiro vormden dan ook een onderdeel van het Parque del Retiro. Ten tijde van de twintigste eeuw kwam daar echter verandering in. Toen werd er namelijk besloten om het gebied onafhankelijk te maken. In het park kan je op vandaag verschillende leuke zaken terugvinden. Zo is er bijvoorbeeld een poppentheater in aanwezig, zijn er prachtige fonteinen in terug te vinden en kan je verschillende monumenten ontdekken. Ook een bezoek brengen aan de rozentuin evenals het ‘Palacio de Cristal’ is een absolute aanrader. Sowieso tref je hier een magnifiek mooi park aan waarin sprake is van een ongelofelijke diversiteit aan flora en fauna.

5.) Templo de Debod

De bovenstaande bezienswaardigheden ziet in principe geen enkele bezoeker van de Spaanse hoofdstad over het hoofd. Dat geldt in de praktijk helaas vaak wel voor de ‘Templo de Debod’. Toch is een bezoek brengen aan deze locatie zeker belangrijk. Dit niet in het minst omwille van de geschiedenis die je hier aantreft. Je treft hier tot op de dag van vandaag de twee oorspronkelijke poorten aan van een oude Egyptische tempel. Deze poorten werden geschonken aan Spanje door Egypte als dank voor het veilig stellen van verschillende monumenten. Deze monumenten dreigden verloren te gaan tijdens de bouw van de Aswan Dam. Let wel, zou je graag de Templo de Debod van binnen willen bekijken? In dat geval zal je een beetje geduld moeten hebben. Er worden namelijk in de praktijk slechts met mondjesmaat mensen binnen toegelaten.

0 comment