Noord-Cyprus bezoeken, wat moet je weten?

by Geoffrey

Het prachtige eiland Cyprus beschikt over ongelofelijk veel interessante, toeristische troeven. Dit gezegd zijnde is het zo dat dit eiland ook een donker kantje kent. Sinds jaar en dag is er namelijk sprake van een conflict tussen het Zuiden en het Noorden van het land. Noord-Cyprus heet dan ook sinds het jaar 1983 officieel de ‘Turkse Republiek van Noord-Cyprus’. Dit gezegd zijnde is het zo dat alleen Turkije dit gedeelte van het eiland op die manier erkend. Dat brengt een aantal niet onbelangrijke nadelen met zich mee. Het ondernemen van een rechtstreekse vlucht vanuit Europa naar Noord-Cyprus is bijvoorbeeld niet mogelijk. Het beste kan je dus op het Zuiden vliegen om van daaruit de route over de weg verder te zetten. Wil je toch graag naar Noord-Cyprus vliegen? Dan is dat mogelijk met Turkish Airlines en Corendon. Beide maatschappijen vliegen in dit geval evenwel via Turkije (tussenlanding doorgaans in Antalya).

Welke plaatsen bezoeken in Noord-Cyprus?

Elk jaar opnieuw kiezen heel wat mensen vanuit de hele wereld er voor om (voornamelijk tijdens de zomermaanden) een reis te ondernemen naar het eiland Cyprus. Het gaat daarbij echter in het merendeel van de gevallen om het Zuidelijke gedeelte van het eiland. Dat is gelet op het conflict logisch, maar eigenlijk tegelijkertijd ook erg jammer. Niet alleen het Zuiden, maar ook het Noorden van het eiland heeft namelijk heel wat moois voor reizigers in petto. Enkele interessante plaatsen die je zeker in Noord-Cyprus eens bezocht moet hebben zijn alvast de volgende:

  • Kyrenia;
  • Nicosia;
  • Varosha;
  • Karpaz;

We vermelden in het bovenstaande lijstje ook Nicosia, de hoofdstad van het eiland. Dit is namelijk de enige gedeelde hoofdstad ter wereld. Dat betekent dat er verspreid over de stad maar liefst drie verschillende grensovergangen zijn terug te vinden tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Let wel op, je kan deze grens niet zomaar oversteken. Ondanks het feit dat een identiteitskaart voor het Zuidelijke deel volstaat geldt dat niet voor Noord-Cyprus. Op moment van schrijven dien je voor een bezoek aan deze regio dan ook steeds over een reispas te beschikken.

Praktische informatie voor een bezoek aan Noord-Cyprus

Het feit dat het eiland Cyprus eigenlijk uit twee verschillende landen bestaat zorgt er voor dat je ook rekening dient te houden met verschillende eisen voor een bezoek aan een bepaalde regio. Wil je graag tijdens je vakantie ook Noord-Cyprus ontdekken? In dat geval zal je er bijvoorbeeld rekening mee moeten houden dat de officiële munteenheid hier niet de euro is, maar de zogenaamde lira. Dit gezegd hebbende is het zo dat er ook in het Noordelijke deel van Cyprus wel met de euro kan worden betaald. Echt gunstig is dat voor reizigers in het merendeel van de gevallen evenwel niet.

Naast bovenstaande moet er ook bij stil worden gestaan dat je bij een bezoek aan het eiland Cyprus over een reispas moet beschikken. In je reispas wordt een stempel geplaatst die aangeeft dat je dit gedeelte van het eiland kan bezoeken. Let op wanneer je een auto huurt om Noord-Cyprus te gaan ontdekken. Indien je deze auto in het Zuidelijke gedeelte van het eiland huurt geldt veelal dat deze in Noord-Cyprus niet is ingedekt, tenzij je daar extra voor wenst te betalen. Bepaalde autoverhuurders staan het ook niet toe dat er met hun huurauto naar het Noorden van het eiland wordt gereisd. Hier zal je dus zeker en vast rekening mee moeten houden.

0 comment

You may also like