Op reis naar Noord-Korea, het meest gesloten regime ter wereld

by Geoffrey

Eén van ’s werelds meest geïsoleerde landen is ongetwijfeld Noord-Korea. Dit gezegd hebbende is het zo dat het land zich toch langzaam maar zeker openstelt voor het toerisme. Dit wellicht niet in het minst omdat ze ondertussen beseft dat toerisme een interessante bron van inkomsten kan zijn. Op het ogenblik dat ook jij graag een reis wenst te ondernemen naar Noord-Korea zal je meteen kunnen vaststellen dat dit geen typische vakantie zal worden. Ben jij ook benieuwd naar hetgeen waar je allemaal rekening mee zal moeten houden voor wat het ondernemen van een reis naar Noord-Korea betreft? Verdiep je dan beslist even in de informatie die je hier op deze pagina aantreft.

Hoe eenvoudig is een reis naar Noord-Korea ondernemen?

Noord-Korea zal waarschijnlijk altijd één van de meest gesloten landen blijven op onze planeet. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er een positieve evolutie plaats heeft gevonden. Daar waar het vroeger onmogelijk was om dit land te bezoeken is het dat op vandaag wel degelijk. Bovendien is dat wellicht eenvoudiger dan je zou vermoeden. In eerste instantie moet je er natuurlijk rekening mee houden dat een visum is vereist. Een visum voor Noord-Korea is bovendien alleen maar te verkrijgen wanneer je reeds je reis hebt geboekt. In het merendeel van de gevallen laten reizigers hun visum voor Noord-Korea regelen door de reisorganisatie waarbij ze hebben geboekt. Je dient er uiteraard rekening mee te houden dat er in België geen ambassade is van Noord-Korea. Ook omgekeerd is dat het geval. Bovendien is het interessant om te weten dat zowat alle vluchten naar Noord-Korea via Peking gaan. Het wordt dan ook sterk aangeraden om je aanwezigheid in Noord-Korea te melden aan de Belgische ambassade die zich in China bevindt.

De eerste stap richting het boeken van een reis naar Noord-Korea

Heb je de keuze gemaakt op Noord-Korea te gaan bezoeken? Dan zal je daarvoor in eerste instantie samen moeten zitten met je reisbureau. Zij zal samen met een Noord-Koreaans reisbureau dat (uiteraard) eigendom is van de Noord-Koreaanse overheid een reisplan opstellen. Het zal hierbij meteen opvallen dat het zo goed als onmogelijk is om je vakantie naar Noord-Korea te personaliseren. De keuzes die je wel zelf kan maken zijn ongelofelijk beperkt. Het gaat hierbij dan ook om:

  • Hoeveel dagen wil je graag in Noord-Korea verblijven?
  • Wil je ook een natuurgebied gaan bezoeken of enkel stedelijke omgevingen?

Een ander opmerkelijk fenomeen waar je rekening mee moet houden is dat het kleinste detail van je reis naar Noord-Korea op voorhand moet worden vastgelegd. Het gaat hierbij niet uitsluitend om de overnachtingen en de gidsen, maar ook om bijvoorbeeld de excursies die je gaat maken tot zelfs het eten aan toe. Je moet er rekening mee houden dat dit er mee voor zorgt dat een reis boeken naar Noord-Korea veelal een behoorlijk dure aangelegenheid is. Een kostprijs van ongeveer 3.000 euro per persoon voor een reis van ongeveer negen dagen is dan ook zeker niet ongewoon. Let wel, de vlieg- en treinreizen zitten hier in inbegrepen. Sta er ook bij stil dat je als buitenlander de nationale munteenheid van Noord-Korea niet in handen zal krijgen. Indien je graag een souvenir wenst aan te kopen is het soms mogelijk om deze af te rekenen in euro’s of in Amerikaanse dollars.

Het beperkte contact met de lokale bevolking

Voor heel wat mensen die naar een bepaald land op vakantie gaan geldt dat ze het fijn vinden om even wat te praten met de locals. Dat is iets wat je in Noord-Korea zo goed als zeker kan vergeten. De enige Noord-Koreanen waarmee je contact zal hebben zijn de gidsen. Hier zijn verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie praten slechts een handvol Noord-Koreanen Engels. Dit is dan ook de taal van de capitalistische vijand Amerika! Daarnaast is het zo dat de Noord-Koreaanse overheid het van staatsbelang vindt om een zo optimaal positief mogelijk beeld van haar land te schetsen. Verwacht dan ook niet dat er ook maar één negatief woord uit de monden van je gidsen zal komen.

Tip! Mountainbiken op een vulkaan

Een leuke tip die we je mee kunnen geven is een bezoek brengen aan de zogenaamde ‘Peaktusan’. Deze berg beschikt over een hoogte van 2.744 meter en mag zich daarmee het hoogste punt van heel Noord-Korea noemen. Zo’n duizend jaar geleden was dit overigens de plaatst waar de grootste vulkaanuitbarsting van ons tijdperk plaatsvond. Op de top van deze berg bevindt zich ook het meer Chonji. Dit is op moment van schrijven ’s werelds hoogst gelegen kratermeer. Dit is zeker en vast één van de natuurgebieden die kunnen worden opgenomen in een reis doorheen Noord-Korea. Dit uiteraard niet in het minst omdat dit de toch wel verrassend mooie natuurpracht van dit gesloten land in de verf zet.

Hou rekening met beperkte communicatiemiddelen

Zoals reeds meerdere keren op deze pagina aangehaald is Noord-Korea een zeer gesloten en bovendien ook extreem bewaakt land. Dit betekent onder meer dat je er als toerist rekening mee moet houden dat je wellicht je telefoon zal moeten afgeven bij aanvang van je reis. Daarnaast is het ook zo internettoegang hier niet wordt aangeboden aan reizigers.

Hoe je visum regelen voor je rondreis door Noord-Korea?

Een rondreis doorheen Noord-Korea boeken doe je dus niet zelf. Je bent verplicht om hiervoor een beroep te doen op een gespecialiseerde reisorganisatie die dergelijke reizen kan en mag aanbieden. Enkele voorbeelden van dergelijke reisorganisaties zijn niet alleen KoningAap en Djoser, maar ook YourWay2Go. Het wordt sterk aangeraden om ook je visum door deze reisorganisaties te laten regelen. Dit geldt overigens ook voor de verplichte uitnodiging die je vanuit Noord-Korea dient te ontvangen en moet kunnen voorleggen. Bij voorkeur laat je al deze vereiste documenten regelen door de organisatie waarbij je de reis gaat boeken. Op deze manier voorkom je immers dat je tegen vervelende problemen of verrassingen aan zal lopen. Dat is sowieso iets wat je in een land als Noord-Korea ten allen tijde koste wat het kost zal willen vermijden. Verder wensen we je een onvergetelijke, maar vooral zeer bijzondere vakantie toe in het  verrassende Noord-Korea!

0 comment