IJsland ontdekken met een rondreis over de Ringweg

by Geoffrey

Een rondreis maken door IJsland, dat betekent voor veel mensen een ritje maken over de zogenaamde Ringweg… al is “ritje” misschien verkeerd uitgedrukt. Eigenlijk is dit de enige grote weg die op IJsland is terug te vinden. De weg overbrugt een afstand van zo’n slordige 1340 kilometer en voert je eigenlijk mee rond het eiland. De kwaliteit van de weg is, zeker naar IJslandse normen, bijzonder goed. Je dient er wel rekening mee te houden dat je de weg op verschillende plaatsen moet verlaten wanneer je enkele specifieke bezienswaardigheden wenst te bezoeken. Ook wanneer je van plan bent om voor het grootste deel van jouw rondreis door IJsland de Ringweg te gebruiken hou je dus toch maar beter rekening met het gebruik van een degelijke 4X4. Doe je dat niet? Dan zal je enkele bezienswaardigheden wellicht niet kunnen bereiken.

Een roadtrip door IJsland over de Ringweg

De Ringweg, ook bekend als de Þjóðvegur 1 of de zogenaamde Hringvegur is veruit de belangrijkste weg op IJsland. Zoals de naam reeds laat vermoeden loopt ze eigenlijk in een grote cirkel om het eiland. Ze zorgt er op deze manier voor dat enkele van de belangrijkste plaatsen op IJsland met elkaar verbonden kunnen worden. Over nagenoeg de volledige lengte van 1340 kilometer is deze weg geasfalteerd. Dit geldt evenwel niet voor het stukje dat zich bevindt aan de basis van Berufjörður in het oosten van het eiland. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven mag de Ringweg dan wel voor het merendeel zijn geasfalteerd, het is en blijft altijd een goed idee om er voor te kiezen om een stevige 4X4 te huren. Op die manier voorkom je om tijdens je roadtrip door IJsland met vervelende problemen geconfronteerd te worden. 

Tip! Tank regelmatig! 

IJsland is in vele opzichten geen gewone vakantiebestemming. Dat geldt eveneens voor de hoeveelheid aan tankstations die er op het eiland zijn terug te vinden… of beter gezegd niet zijn terug te vinden. Ook langs de Ringweg liggen de tankstations verder uit elkaar dan je zou verwachten. Bovendien is het zo dat er in bepaalde delen van IJsland geen of slechts zeer weinig tankstations zijn terug te vinden. Tank dus regelmatig en zorg er voor dat je niet tot tot in de reserves van je tank moet putten. Doe je dat wel? Dan bestaat de kans dat je op een zeker ogenblik tegen een probleem aan zal lopen. 

Hoelang duurt een rondreis door IJsland over de Ringweg?

Veel mensen die een rondreis door IJsland willen ondernemen maken daarvoor gebruik van de Ringweg. De afstand van 1340 kilometer geeft echter niet zelden een foutief beeld van de tijdsduur die je nodig hebt om IJsland op deze manier te ontdekken. In eerste instantie zou je deze afstand eigenlijk perfect in één dag kunnen overbruggen. Dat is echter wanneer we geen rekening houden met de vele tussenstops om de verschillende prachtige bezienswaardigheden en plaatsen te bezoeken. Houden we daar wel rekening mee? Dan kan je verwachten dat je zeker minstens één week nodig hebt om dit fascinerende eiland over de Ringweg te leren kennen. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. In de praktijk raden heel wat experten zelfs aan om minstens twee à drie weken de tijd te nemen. IJsland is ongelofelijk onherbergzaam en het bereiken van een aantal plaatsen of bezienswaardigheden kan best een flinke uitdaging met zich meebrengen. Ga er dus niet zomaar vanuit dat je, ondanks het volgen van de Ringweg, steeds aan een gemiddelde van 100 kilometer per uur kan rijden… Dat kan trouwens sowieso niet, want de maximale toegestane snelheid op de Ringweg is 90 kilometer per uur. Een voordeel is dan weer wel dat het op deze weg eigenlijk nooit echt druk is, alleen dan misschien een klein beetje rond de hoofdstad Reykjavik. 

Welke plaatsen zijn er langs de Ringweg gelegen? 

De Ringweg verbindt de belangrijkste plaatsen op IJsland met elkaar. Dit zorgt er voor dat je een behoorlijk aantal bekende namen aan zal treffen langs de Ringweg. Het gaat hierbij concreet om plaatsen zoals: 

  • Reykjavik;
  • Borgames;
  • Blönduós;
  • Akureyri;
  • Höfn;
  • Selfoss;

In het merendeel van deze plaatsen zijn ook telkens toeristische accommodaties terug te vinden. Dit betekent dat je hier zonder probleem kan overnachten tijdens het afleggen van het traject over de Ringweg. Je moet er wel rekening mee houden dat het aantal toeristische bedden beperkt zijn. Op voorhand even het één en ander regelen zonder je niet voor vervelende verrassingen komt te staan kan zeker tijdens de zomermaanden (het hoogseizoen) een absolute must zijn. 

De Golden Circle, het populairste stuk van de Ringweg 

Het spreekt voor zich dat niet elke reiziger de mogelijkheid heeft om meerdere weken op dit fantastische eiland te kunnen vertoeven. De voordelige en vlotte vluchten richting dit prachtige eiland boordevol natuurgeweld hebben er voor gezorgd dat mensen er tegenwoordig zelfs voor kiezen om gewoon voor een weekendje naar IJsland te trekken. Wil je tijdens dat weekend ook graag alvast kennismaken met een stukje van de Ringweg? Dan is dat perfect mogelijk. Vanaf de IJslandse hoofdstad Reykjavik heb je immers de mogelijkheid om de zogenaamde ‘Golden Circle’ af te leggen. Het betreft hier een route die je vanuit de hoofdstad meeneemt naar onder meer het kratermeer Kerið, de plaats Skáholt, de populaire Gollfoss waterval en natuurlijk ook Geysir. Tijdens het afleggen van deze route kom je op een bepaald ogenblik ook aan in het Thingvellir National Park. Dit is eigenlijk de laatste stop op de Golden Circle Route. In deze regio tref je één van de drie nationale parken aan van IJsland. Het park staat sinds het jaar 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een bezoek aan dit park is onder meer de moeite waard omwille van de breuklijn die zich tussen de tectonische platen van Europa en Amerika bevindt. 

Hoe reizen naar IJsland?

De tijd dat IJsland een lastig te bereiken bestemming was ligt al even in het verleden. Niet alleen vanuit Nederland, maar ook vanuit België is het perfect mogelijk om met de luchtvaartmaatschappij Icelandair naar IJsland te vliegen. Een rechtstreekse vlucht duurt ongeveer een dikke drie uur. Je hoeft je dus helemaal niet op te maken voor een zeer lange vlucht, in tegendeel. In de praktijk is het zo dat mensen er ook steeds vaker voor kiezen om bij een langere vakantie naar Noord-Amerika eerst even halt te houden op IJsland. Zo wordt de vluchtduur niet alleen gebroken, daarnaast kan je rekenen op een fantastische start (en / of afsluiter) van je vakantie. 

0 comment

You may also like