Alles wat je moet weten over het regelen van een reis naar Rusland

by Geoffrey

Rusland is niet meteen het eenvoudigste land om heen te reizen. Dit gezegd hebbende is het toch zo dat elk jaar opnieuw heel wat mensen naar dit land afreizen. Dit onder meer om er kennis te maken met de prachtige steden Moskou en Sint-Petersburg. Ben jij ook van plan om een vakantie naar Rusland te ondernemen? Is het voor jou echter niet helemaal duidelijk aan welke eisen je allemaal moet voldoen om bijvoorbeeld het visum te kunnen verkrijgen? Wij hebben alle details daarvoor hier op deze pagina even voor je op een rijtje gezet. Zo voorkom je mogelijks vervelende problemen bij het reizen naar het toch wel prachtige Rusland. Want vergis je niet, ondanks het feit dat er rekening moet worden gehouden met enkele administratieve bekommernissen is en blijft dit een geweldig land om heen te reizen.

Let op de administratieve eisen voor een reis naar Rusland

Op het ogenblik dat je er voor kiest om een reis naar Rusland te ondernemen moet je, je er van bewust zijn dat dit geen standaard vakantiebestemming is. Wat betekent dit nu precies? In eerste instantie dat er verschillende administratieve eisen zijn waar je als reiziger rekening mee moet houden. Een reis ondernemen naar Rusland vergt dan ook net wat meer voorbereiding dan een reis naar bijvoorbeeld Spanje of Italië. Toch is dit allemaal niet zo’n groot probleem. Althans, zolang je alles maar goed controleert. Hier op deze pagina laten we je in ieder geval graag ontdekken wat nu precies de belangrijkste eisen zijn waar je bij reizen naar Rusland aandachtig voor moet zijn.

Welke zaken heb je nodig voor reizen naar Rusland?

Wanneer je er voor kiest om jouw reis naar Rusland te boeken via een gespecialiseerde reisorganisatie zal je kunnen vaststellen dat deze je doorgaans alles zal aangeven wat je moet weten voor jouw reis naar dit bijzondere land. Dat maakt het regelen een stuk eenvoudiger. Sowieso kan je niet alles zomaar volledig zelf regelen. Voor het boeken van een Rusland reis is het namelijk zo dat je altijd een toeristische uitnodiging moet krijgen van een Russische touroperator. Ook deze uitnodiging kan in principe zonder probleem worden geregeld door de reisorganisatie waar je in België een beroep op doet.

De uitnodigingsbrief die je moet ontvangen wordt in de praktijk ook wel de ‘Visa Support Letter’ genoemd. Een andere benaming is de ‘Letter of Invitation’. Deze brief moet bevestigen dat je tijdens je verblijf in Rusland verblijft op een bepaalde overnachtingsplaats. Een uitnodigingsbrief kan door verschillende partijen worden verstrekt. Het gaat hierbij om:

  • Een Russische touroperator;
  • In Rusland gevestigde reisbureaus;
  • Accommodaties die slaapplaatsen verhuren;

Hou er rekening mee dat deze uitnodigingsbrief verplicht is. Hier niet de beschikking over hebben kan er dan ook voor zorgen dat je de toegang tot Rusland zal worden geweigerd.

Meerdere inreizen met één toeristenvisum

Het is natuurlijk mogelijk dat je bijvoorbeeld een rondreis doorheen Rusland en omgeving maakt. Dat hoeft geen probleem te zijn. Wel is het zo dat er ook hiervoor extra aandachtspunten gelden. Voor het aanvragen van een toeristenvisum voor meerdere inreizen voor Rusland moet er dan ook worden voldaan aan de verplichting tot het aanleveren van boekingsbevestigingen van de vliegtickets. Op deze manier immers aangetoond kunnen worden dat er wel degelijk sprake is van verschillende inreizen in Rusland. Zonder deze bevestigingen kan het ongelofelijk moeilijk zijn om een toeristenvisum voor meerdere inreizen in handen te krijgen.

Wat heb je verder nog nodig voor het aanvragen van een toeristenvisum voor Rusland?

Naast de bovenstaande bijzondere documenten is het zo dat er natuurlijk ook verschillende meer algemene documenten zijn waar je nood aan hebt. In eerste instantie moet je altijd over een geldig paspoort beschikken. Belangrijk daarbij is om er rekening mee te houden dat het paspoort nog minstens zes maanden geldig moet zijn na het verlopen van het gewenste visum voor Rusland. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen visum voor een enkele inreis en een zogenaamd multiple-entry visum. Voor deze laatste geldt namelijk dat het paspoort nog ten minste 12 maanden geldig dient te zijn bij (elke!) aankomst in Rusland. Men is in Rusland ook vrij streng op het controleren van het paspoort. Er dient dan ook minstens aan de volgende eisen te worden voldaan:

  • Het paspoort dient over ten minste twee tegenover elkaar liggende vrije pagina’s te beschikken;
  • Het is niet toegestaan om hoesjes of omslagen aan het paspoort te bevestigen;

Controleer altijd voor afreizen naar Rusland of er aan de bovenstaande eisen wordt voldaan of niet. Blijkt bij aankomst dat, dat niet het geval is? Dan kan men daar absoluut erg moeilijk over doen. Het is dan zeker niet onwaarschijnlijk dat je de toegang tot het land gewoon zal worden ontzegd.

Zorg voor een duidelijke, recente pasfoto

Een rondreis naar Rusland of een andere reis ondernemen doe je ook nooit zonder een recente pasfoto bij te hebben. Voor elke reiziger die een reis naar Rusland boekt geldt namelijk dat er steeds een recente pasfoto dient te worden aangeleverd. Deze moet het formaat 35 x 45 millimeter hebben en dient verplicht over een witte achtergrond te beschikken. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de pasfoto over een hoge kwaliteit dient te beschikken en geprint moet zijn op fotopapier. De pasfoto mag bovendien ook maximaal drie maanden oud zijn en dient goed gelijkend te zijn. Raadpleeg vooraleer het laten nemen van een pasfoto altijd even de speciale eisen die hieraan verbonden zijn voor een reis naar Rusland.

Let op de Ruslandverklaring van de reisverzekering

We zijn gelukkig bijna aan het einde gekomen van deze lijst met eisen voor een Rusland reis. Een laatste punt waar je nog aandachtig voor moet zijn is de Ruslandverklaring van de reisverzekering. Alle reizigers die een visum voor Rusland aanvragen moeten kunnen bewijzen dat ze over een reisverzekering beschikken die geldig is voor de volledige duurtijd van hun verblijf in het land. Een verzekeringspas is hiervoor in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd niet voldoende. Dit is het gevolg van het feit dat de vereiste verklaring over een waslijst aan specifieke informatie dient te beschikken. De Ruslandverklaring moet bovendien ook verplicht te zijn opgesteld in het Engels. Ook voor dit document geldt dat het vooraleer af te reizen naar Rusland zeer belangrijk is om na te gaan welke informatie er allemaal in dient te worden vermeld.

0 comment

You may also like