Sint-Petersburg, een prachtige stad op een boogscheut van Finland

by Geoffrey

Sinds jaar en dag is het zo dat Moskou samen met Sint-Petersburg de strijd aangaat voor titel van mooiste stad in Rusland. De Russische hoofdstad staat uiteraard in het bijzonder bekend omwille van het Rode Plein en het Kremlin. Elk jaar opnieuw zijn er heel wat reizigers die kennis willen maken met de wondermooie troeven van deze bijzondere en machtige stad. Toch geldt dat zeker ook voor het indrukwekkende en uitnodigende Sint-Petersburg. Heel wat mensen die Rusland hebben bezocht en beide steden hebben ontdekt zijn het er dan ook over eens dat Sint-Petersburg veel meer charme uitstraalt. Overweeg jij ook om een bezoek te brengen aan Sint-Petersburg, maar wil je graag eerst nog wat meer over deze bijzondere stad te weten komen? Laat de voorpret dan vooral hier op deze pagina beginnen!

De belangrijkste bezienswaardigheden van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is echt een ongelofelijk bezienswaardige stad. Dit zorgt er voor dat je in eerste instantie moet zorgen voor goede wandelschoenen. De afstanden die je in Sint-Petersburg  gaat overbruggen zijn immers vrij aanzienlijk. Tijdens je bezoek aan deze stad zijn er sowieso verschillende bezienswaardigheden die je bezocht moet hebben. Wij hebben de belangrijkste hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

1.) Hermitage Museum

Het voormalige Hermitage paleis opende haar deuren als museum in het jaar 1852. De opening van het museum gebeurde door Tsaar Nicolaas. Sinds dat moment heeft het museum een ongelofelijk aantal bezoekers over de vloer gekregen. Deze bezoekers komen in het bijzonder naar dit museum afgereisd om er kennis te maken met de prachtige kunstcollectie. Daarnaast is het zo dat er ook heel wat indrukwekkende archeologische vondsten worden tentoongesteld. Deze stukken zijn afkomstig uit de periode tussen de achtste en negende eeuw. Het Hermitage is terug te vinden aan het Palace Square. Let op, wanneer je een bezoek wil brengen aan dit museum zal je kunnen vaststellen dat er vaak een lange wachtrij voor de ingang staat.

2.) De St. Isaac’s Kathedraal

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende bezienswaardigheden van heel Sint-Petersburg is ongetwijfeld de St. Isaac’s Kathedraal. Deze prachtige Russisch-orthodoxe kathedraal die beschikt over een gouden koepel is één van de absolute must-see bezienswaardigheden van deze indrukwekkende stad. Rondom de koepel zijn twaalf beelden geplaatst van engelen. Deze beelden komen van de hand van Josef Hermann. Er werd ongeveer zo’n 40 jaar gebouwd aan dit prachtige stukje architectuur. Tijdens een bezoek aan deze ongelofelijk mooie stad mag je deze bezienswaardigheid dus zeker niet over het hoofd zien.

3.) Het Palace Square

Dit indrukwekkende plein in het hart van Sint-Petersburg huisvest onder meer het Winterpaleis van de Russische tsaren. Het gebouw bestaat uit in totaal zomaar even 1.500 kamers. Vandaag de dag is dit één van de grootste musea ter wereld. Op het plein zelf worden regelmatig prachtige concerten georganiseerd. Het gaat hierbij dan om optredens van namen zoals onder meer The Rolling Stones, Madonna en Andrea Bocelli. Het bijwonen van één van deze concerten is een absolute aanrader.

4.) Het Peterhof

De belangrijkste reden voor het merendeel van de toeristen om een bezoek te brengen aan Versailles zijn de prachtige tuinen die er zijn terug te vinden. Het zogenaamde Peterhof in Sint-Petersburg moet hier echter zeker niet voor onderdoen, in tegendeel. Het geheel van deze paleizen evenals de bijbehorende tuinen werd ooit aangelegd in opdracht van Peter de Grote. Je treft hier een combinatie aan van prachtige waterpartijen, fonteinen evenals beelden. Bijzonder indrukwekkend is de prachtige fontein die luistert naar de naam ‘Grote Cascade’. Deze stroomt over in de grote vijver waarin zich de fontein van Simson bevindt.

Tip! Een eerste kennismaking met Sint-Petersburg met een Free Walking Tour

Een uitstekende manier om kennis te maken met Sint-Petersburg is het boeken van een zogenaamde Free Walking Tour. Dergelijke tours worden ingelegd door de toeristische dienst van de stad en zijn specifiek bedoeld om buitenlanders kennis te laten maken met de stad en al haar schoonheden. Onder begeleiding van een Engelstalige gids maak je kennis met al het moois dat Sint-Petersburg voor jou in petto heeft. Ondanks het feit dat de tour gratis wordt aangeboden wordt het uiteraard wel gewaardeerd wanneer je na afloop de gids een kleine fooi geeft.

Extra tips voor jouw citytrip naar Sint-Petersburg

Een reis of een citytrip naar Rusland ondernemen vereist in de praktijk altijd een beetje extra voorbereiding. Wanneer ook jij een citytrip naar Sint-Petersburg wel ziet zitten zal je kunnen vaststellen dat er best wat zaken zijn om extra aandacht aan te besteden. Wij hebben deze verschillende zaken alvast even voor jou op een rijtje gezet:

  1. Vergis je niet, in Sint-Petersburg zijn er maar weinig mensen die Engels praten. Zelfs op de meest toeristische plaatsen hoef je er niet vreemd van op te kijken als men je Engels niet begrijpt. Neem bijvoorbeeld maar eens de boot naar het Peterhof. De kans dat de dame of heer aan de kassa je zal begrijpen wanneer je om “a ticket to Peterhof” vraagt is eerder klein. Gelukkig kan je uiteindelijk toch nog altijd die tickets wel bemachtigen met een beetje gebarentaal.
  2. Russen komen vaak over als vrij norse mensen. De kans is groot dat de gids die je inschakelt voor jouw ontdekkingstocht doorheen Sint-Petersburg dit zal beamen. Dit gezegd hebbende, als een Rus lacht, dan lacht hij wel oprecht.
  3. In vergelijking met veel andere steden is het zo dat je in Sint-Petersburg lang niet altijd straatbordjes in het Engels zal zien verschijnen, in tegendeel. Op heel wat plaatsen wordt er dan ook louter en alleen gebruik gemaakt van het Cyrillisch alfabet. Dit kan er voor zorgen dat heel wat opschriften lastig leesbaar zijn. Gelukkig is het zo dat er in de metrostations vandaag de dag wel gewoon Engelse bordjes zijn terug te vinden.
  4. Je hoeft er niet vreemd van op te kijken dat de toegangsprijzen tot de toeristische trekpleisters verschillen voor Russen en buitenlanders. Voor een bezoek aan het Alexander Nefski klooster geldt bijvoorbeeld dat dit voor Russen gratis is. Dit terwijl toeristen voor zo’n bezoek op moment van schrijven toch een slordige 150 roebel moeten neerleggen.

Tot slot, het kan interessant lijken om je kaartje voor het Hermitage op voorhand aan te kopen. Toch is het dat niet. De lange wachtrij die zich vormt voor de ingang van het Hermitage bestaat immers altijd uit mensen die reeds een kaartje hebben. Koop je toegangsticket bij voorkeur dan ook aan de ingang zelf. Op die manier kan je de enorme wachtrij voorbijsteken.

0 comment

You may also like