Vermijd culture shock: reizen naar de VS

Vermijd culture shock: reizen naar de VS

by Danny

Europeanen zien de VS vaak als een land met een hoekje af, en vaak meer negatieve media-aandacht dan positieve. Toch zijn er redenen genoeg om te reizen naar het prachtige Amerika. Het mythische Appalachia, de alom bekende feesten van Las Vegas, de ongerepte natuur in de National Parks, bizons in Yellowstone, alligators in Florida en wie wil New York City niet ontdekken? Weet voordat je gaat: verschiet niet van deze culture shocks.

Kleine disclaimer: als voorbereiding om een reis, hebben we de algemene culture shocks opgelijst. Natuurlijk zijn deze vaak stereotiep en soms kort door de bocht, en is elke ervaring anders.

Amerikanen zijn socialer

Niet schrikken als Amerikanen je aanspreken op straat of als iemand vraagt naar je voornaam in de winkel. We zijn het in België nog al gewend om ons met onze eigen zaken te bemoeien. Zo werken Amerikanen nu eenmaal niet. Vergelijk hen met labradors of golden retrievers: ze geloven dat iedereen hun vriend is, en willen overal in snuffelen. Dat kan in het begin onaangenaam voelen of nep, maar dat is het niet. Amerikanen zijn van nature uit heel aardige mensen, geloof het of niet. En wanneer een Amerikaan toch een probleem met je heeft, zal die dat heel duidelijk laten merken. 

Alles is met de auto

Alles is met de auto

Toegegeven, het openbare vervoer in België is niet geweldig. Daarom nemen wij ook wel graag de auto, zeker naar verder afgelegen plekken, dat is gewoon logisch. Maar in Amerika nemen ze dat een stap verder. Tenzij je in een échte stad reist zoals NYC, Washington DC of Seattle moet je niet rekenen op openbaar vervoer, laat staan een verbinding tussen deze verschillende steden. En zelfs als er een metro of bus is, dan bestellen Amerikanen alsnog een Uber die hen vervoert. Zij zijn het namelijk niet gewend dat er een mooie verbinding is tussen leefcomplexen, dus gedragen ze zich er niet naar. Blend dus in door een auto te huren aan de luchthaven waar je toekomt. Een stressloze reis naar Amerika gepland? Parkeer je eigen auto dan aan de luchthaven, zoals de Charleroi airport parking of de parking aan de luchthaven van Zaventem en spring bij aankomst opnieuw in een auto om prachtige roadtrips door het land der wegen te maken. 

De prijs is nooit je uiteindelijke kost

Stel dat je vijf dollar hebt en een flesje water wilt kopen. Dat flesje kost toevallig ook vijf dollar. Je denkt ‘perfect!’, en loopt naar de kassa. Daar vertelt de kassierster je echter dat je $6.25 moet betalen. Ah ja, ‘taxes aren’t included’, vertelt ze. Vermijd dit, en neem altijd meer dan genoeg mee. Amerikanen vermelden in hun prijzen namelijk geen belastingen, in geen enkele winkel. Laat je dus niet vangen! 

Calorieën overal

Wanneer je op restaurant gaat in België vind je twee heel belangrijke zaken op het menu. De naam van het gerecht en de prijs. In Amerika komt er nog eentje bij: de calorieën die je per gerecht binnen speelt. Of dat een goede of slechte manier is van met eten om te gaan is de vraag, maar schrik dus niet. Als je hier gevoelig aan bent, bereid je je dus best mentaal voor op dit extra deeltje informatie.

0 comment

You may also like