Maak kennis met de indrukwekkendste vulkanen van Europa

by Geoffrey

Heel wat mensen zijn fan van wat meer avontuurlijke reizen. Zij maken dan ook graag tijdens hun reizen kennis met wat indrukwekkend natuurgeweld. Misschien wel het meest indrukwekkende natuurgeweld kan worden bezocht onder de vorm de verschillende vulkanen die op deze planeet zijn terug te vinden. Heel wat mensen denken dat je voor het bezoeken van vulkanen de halve wereld rond moet reizen. Dat is echter helemaal niet juist. Ook in Europa zijn er namelijk menig aantal prachtige en imposante vulkanen terug te vinden die je kan bezoeken. Wij zochten alvast de meest indrukwekkende vulkanen van Europa voor je uit en stellen ze hier op deze pagina met alle plezier aan je voor.

1.) De Beerenberg in Noorwegen

Van alle vulkanen op deze pagina is de minst bekende wellicht de Beerenberg. Toch valt er heel wat te zeggen over deze indrukwekkende reus. Deze vulkaan bevindt zich op het Noorse eiland Jan Mayen. Dit eiland bevindt zich ongeveer 570 kilometer ten noordoosten van de IJslandse kust. Ondanks haar beperkte bekendheid is het wel zo dat dit ’s werelds meest noordelijk gelegen actieve vulkaan is. De vulkaan beschikt over een hoogte van zo’n slordige 2277 meter. De laatste uitbarsting die plaatsvond bij deze vulkaan dateert op het moment van schrijven wel reeds van 1985. Op de flanken van deze vulkaan zijn twee gletsjers terug te vinden. Het gaat hierbij om de gletsjers Kjerulfgletsjer en Grieggletsjer.

2.) Het vulkaaneiland Stromboli in Italië

Eén van de actiefste vulkanen van Europa is terug te vinden op het vulkaaneiland Stromboli in Italië. De vulkaan luistert overigens naar dezelfde naam als het eiland. Ondanks het feit dat deze vulkaan één van de bekendste en tevens ook één van de actiefste is van Europa heeft ze eigenlijk een vrij beperkte hoogte. Ze is dan ook slechts 925 meter hoog. Reeds meer dan 2500 jaar lang braakt deze reus continue lava uit. Er vinden dan ook elk uur (eigenlijk bijna elke 40 minuten) uitbarstingen plaats. Ondanks het feit dat de vulkaan er om bekend staat erg gevaarlijk te zijn is ze door de jaren heen uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische trekpleisters uit de buurt. In het bijzonder na het ondergaan van de zon is de warme gloed van de hete lava een prachtig schouwspel.

3.) El Teide op het eiland Tenerife

Een bezoek brengen aan het eiland Tenerife doe je niet zonder kennis te maken met El Teide. Voor deze vulkaan geldt dat ze de grootste berg is van heel Spanje (waar ook de Canarische Eilanden toe worden gerekend). El Teide beschikt dan ook over een hoogte van zo’n slordige 3718 meter. El Teide wordt op dit ogenblik beschouwd als een slapende vulkaan. Dit gezegd hebbende heeft de geschiedenis aangetoond dat de vulkaan gemiddeld één keer in de honderd jaar tot uitbarsten komt. De laatste keer dat, dat gebeurde was evenwel reeds in het jaar 1909. De omgeving van de vulkaan werd inmiddels uitgeroepen tot nationaal park. Dit park luistert naar de naam ‘Parque Nacional del Teide’. Het park is ondertussen uitgegroeid tot één van de belangrijkste trekpleisters van Tenerife.

4.) De Vesuvius in Italië

We hebben voor de laatste vulkaan op deze pagina een keuze moeten maken tussen de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië of de Vesuvius nabij Napels. Deze keuze was niet eenvoudig om te maken. De Etna is namelijk ongetwijfeld de bekendste en tevens ook de vaakst bezochte vulkaan van Europa. Dit gezegd hebbende is ook een bezoek brengen aan de Vesuvius een absolute aanrader. Deze vulkaan bevindt zich in het zuidoosten van Napels, meer bepaald aan de westkust van Italië. Deze berg beschikt over een hoogte van 1281 meter waarbij de diameter van de krater 1500 meter bedraagt. Het was deze vulkaan die in het jaar 79 na Christus verantwoordelijk was voor het bedekken van de steden Pompeï en Stabiae onder een dikke laag lava. Door de jaren heen is de vulkaan nog verschillende keren uitgebarsten. Op moment van schrijven dateert de laatste uitbarsting wel van maart 1944. Schroom zeker niet om een bezoek aan de Vesuvius te combineren met een bezoek aan de archeologische site van Pompeï.

0 comment

You may also like