Door de groeiende populariteit van de e-bike in Nederland wordt ook het aanbod steeds groter: speed-pedelecs, e-mountainbikes, elektrische vouwfietsen en elektrische stadsfietsen zijn er in alle soorten en maten. Nergens anders ter wereld zijn er zo veel verschillende merken en e-bikemodellen verkrijgbaar als in Nederland. Wat opvalt is dat niet alleen de prijzen voor de fiets, maar ook voor de accu’s zeer sterk uiteenlopen, ondanks dat het type batterij tegenwoordig bij alle fietsen hetzelfde is (lithium-ion of li-ion).
Waar komen deze grote prijsverschillen vandaan of betaal je net als bij veel andere producten enkel voor het merk? Ondanks dat de meeste fietsaccu’s er aan de buitenkant vergelijkbaar uitzien zitten er toch grote verschillen tussen de diverse modellen. Het prijsverschil wordt met name door de inhoud van de behuizing bepaald. We zetten kort de belangrijkste factoren op een rijtje die de prijs van een fietsaccu bepalen:
De batterijcapaciteit
De capaciteit van de batterij bepaalt grotendeels de actieradius: de maximale fietsafstand die per laadbeurt met ondersteuning gefietst kan worden. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wh (Wattuur) en deze loopt bij de meeste accu’s uiteen van 300 tot 700 Wh. Hoe hoger deze waarde, des te groter het bereik. In veel gevallen betaal je extra voor een grotere capaciteit, omdat er ook meer of grotere energiecellen in de accu zijn opgeslagen.
De techniek van de computer
Vrijwel elke fietsaccu is tegenwoordig voorzien van een computer die het geheel aanstuurt. Tot een aantal jaren geleden had die computer enkel de functie om ervoor te zorgen dat de accu wel veilig en niet te diep kon ontladen. De laatste jaren zijn merken deze computer steeds verder door gaan ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de accu optimaal wordt ontladen, opgeladen en ook nog eens communiceert met het display van de fiets en/of een smartphone. Deze geavanceerde techniek heeft natuurlijk een prijs.
De kwaliteit van de energiecellen
Vaak is aan de buitenkant lastig te zien welk merk energiecel er in de accu verwerkt zit, maar het is wel van groot belang. De kwaliteit van de cel bepaalt namelijk grotendeels de levensduur van een fietsaccu. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer de accu zijn oorspronkelijke capaciteit behoudt na het eerste gebruik. De prijs van de accu is vaak een goede indicatie van de kwaliteit energiecel. De duurdere accu’s zijn vaak voorzien van A-merk cellen (Samsung/Panasonic), terwijl goedkope accu’s doorgaans cellen hebben van Chinese B- of zelfs C-kwaliteit.
Hou dus bij het kopen van een e-bike niet alleen rekening met het uiterlijk en comfort van de fiets, maar ook zeker de specificaties van de accu. Als de fiets qua eigenschappen vergelijkbaar is, zou de kwaliteit en betrouwbaarheid van de batterij de doorslag moeten geven.
Bent u al in het bezit van een e-bike, maar niet helemaal tevreden met de prestaties van de fietsaccu? Dan is er tegenwoordig een betaalbaar alternatief om uw accu een ‘upgrade’ te geven, waardoor u toch langer plezier kunt beleven van uw huidige e-bike. Bij fietsaccu revisie wordt het binnenwerk van de accu vernieuwd met A-kwaliteit energiecellen om de accu een tweede leven met grotere actieradius te geven.