Een reiswieg is natuurlijk lekker comfortabel voor de baby, maar ook als ouder pluk je er de vruchten van. Een reiswiegje kan je makkelijk meenemen en het ligt ook gewoon heel goed en veilig. Natuurlijk is niet elke reiswieg een even goede compagnon. Daarom leggen we het een en ander voor je uit.
Reiswiegjes voor verschillende situaties
In de eerste plaats ga je natuurlijk even na naar waarvoor je de reiswieg zal gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale wiegjes die gemaakt zijn voor in het vliegtuig. Ze zijn een goede oplossing wanneer de luchtvaartmaatschappij geen bassinet aanbiedt. Er zijn bijvoorbeeld ook compacte reiswiegjes die je eenvoudig kan openvouwen. Deze wiegjes zijn handig voor op de trein. Je kinderwagen kan dan even verderop blijven staan en je hebt je kindje toch gewoon bij jou. Ten slotte zijn er de reiswiegjes voor in de auto. Deze moeten natuurlijk aan volledig andere veiligheidseisen voldoen.
Bevestiging van het autoreiswiegje
Bij een autoreiswieg draait het natuurlijk allemaal om de veiligheid van je kindje. Alle autoreiswiegjes moeten aan heel wat veiligheidseisen voldoen en hebben veiligheidstests ondergaan, maar toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo geef je de voorkeur aan een Isofix-bevestiging. Het Isofix-systeem werkt met speciale verankeringspunten waar ook je auto over moet beschikken. Als je auto geen Isofix-verankeringspunten heeft, moet je een autoreiswieg kiezen die je met de veiligheidsgordels kan vastmaken.
Specifieke eisen van je vakantiebestemming
Het klimaat is niet overal even gunstig als in België. In de tropen krijg je bijvoorbeeld te maken met muggen die door dunne stoffen heen steken. Hetzelfde zie je in bijvoorbeeld Namibië waar de zogenaamde ‘bush thunderstorms’ een stortvloed aan stekende insecten met zich meebrengen.
Dan heb je natuurlijk beter een dikker stofje, maar ook een reiswiegje waarop je een muskietennetje kan bevestigen. Vooral bij de opvouwbare reiswiegjes die makkelijk zijn om mee te nemen, zijn de stofjes vaak te dun en zorgen dikkere voetenzakken er dan weer voor dat je kindje oververhit raakt. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.
Overweeg ook alternatieven
Consumentenbond heeft verschillende tests uitgevoerd met autostoeltjes en reiswiegjes en concludeerde dat een achteruitkijkend autostoeltje nog steeds een veiligere keuze is. Bovendien heeft een reiswiegje ook nadelen en is het bijvoorbeeld omslachtiger te bevestigen en neemt het veel plaats in beslag. Daarom kan het zeker interessant zijn om een autostoeltje te verkiezen. Hoe dan ook blijft een reiswieg wel veiliger dan de bak van de kinderwagen. Zo’n kinderwagenbak is gewoon niet gemaakt om je kind veilig in de auto te vervoeren, zelfs al maak je het met de autogordels vast.